Ambassadörsutnämningar


Republikens president har den 20 januari beslutat om följande ambassadörsutnämningar:

Rauno Viemerö Utrikesrådet Rauno Viemerö utses till ambassadör i Bratislava, Slovakien från den 1 mars. Viemerö, som kom till utrikesministeriet 1976, har tjänstgjort vid Finlands OECD-representation i Paris, i två omgångar vid ambassaden i Bonn och som ambassadör i Vilnius. Vid ministeriet har han arbetat vid handelspolitiska och politiska avdelningen, senast som biträdande avdelningschef vid handelspolitiska avdelningen.

Jan Store Europaavdelningens chef Jan Store blir ambassadör i Warszawa från den 1 september. Store kom till utrikesministeriet 1978 och har tjänstgjort vid Finlands OECD-representation i Paris, EFTA-representationen i Genève samt som ställföreträdare för Finlands representant vid EG-representationen i Bryssel och därefter som minister och ställföreträdare för Finlands ständiga representant vid EU-representationen. Vid ministeriet har han arbetat vid utvecklingssamarbetsavdelningen och handelspolitiska avdelningen. Från år 2001 fungerade han som linjechef för Europalinjen, och efter att den sommaren 2002 ombildades till avdelning, som avdelningschef.

Timo Lahelma Ambulerande ambassadören Timo Lahelma blir ambassadör i Vilnius från den 1 september. Lahelma kom till utrikesministeriet 1972 och har tidigare tjänstgjort bl.a. vid generalkonsulatet i Leningrad. Vid ministeriet har han arbetat vid rättsavdelningen samt som OSSE:s representant i frågor som gäller Estlands ryska minoritet, som vice ordförande för OSSE:s så kallade Minsk-grupp som behandlade frågan om Nagorno-Karabach samt som konsultativ tjänsteman med ansvar för frågor om mänskliga rättigheter i Baltikum och på Balkan. Sedan 2001 har han varit ambulerande ambassadör med utgångspunkt i Helsingfors med Armenien, Azerbajdzjan och Georgien som ansvarsområde.

Tapio Saarela Ambulerande ambassadören Tapio Saarela utses till ambassadör i Bukarest från den 1 mars. Saarela kom till ministeriet 1971 och har tjänstgjort vid Finlands FN-representation, vid ambassaderna i Belgrad och Wien, som generalkonsul i Los Angeles och som ambassadör i Sofia. Vid ministeriet har han arbetat vid politiska avdelningen och som biträdande chef för protokollavdelningen. Sedan år 2000 har Saarela varit ambulerande ambassadör med utgångspunkt i Helsingfors med Kazakstan, Kirgizistan, Mongoliet, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan som ansvarsområde.