Suomi tukee maailman köyhimpiä maita rahoittavaa Kansainvälistä kehitysjärjestöä

Suomi osallistuu Maailmanpankkiin kuuluvan Kansainvälisen kehitysjärjestö IDAn 21. lisärahoitukseen 107 miljoonalla eurolla. Rahasto tukee maailman köyhimpiä maita.

Kansainvälisen kehitysjärjestö IDAn (International Development Association) avunantajamaat ja järjestön rahoitusta saavien maiden edustajat ovat sopineet 6.12.2024 Kansainvälisen kehitysjärjestön lisärahoituksesta vuosille 2025–2028.

IDA myöntää pehmeäehtoisia lainoja sekä lahjarahaa maailman köyhimmille ja haavoittuvimmille maille. IDAn rahoitusta saa yhteensä 75 valtiota. Sen toiminnan lähtökohtana on köyhyyden poistaminen elinkelpoisella planeetalla. Tulevalla rahoituskaudella korostuvat kehitysmaiden ja hauraiden valtioiden taloudellisen hyvinvoinnin, työpaikkojen ja infrastruktuurin kehittäminen, ihmisten hyvinvoinnin lisääminen, sekä sukupuolten tasa-arvo ja ilmasto- ja ympäristöasiat.

IDAn etuna on sen ylivertainen kyky mobilisoida muuta rahoitusta. Neuvotteluissa on sovittu noin 100 miljardin Yhdysvaltain dollarin rahoituspaketista, josta avunantajamaiden lahjoituksia on noin 23,7 miljardia dollaria ja muu osa kehitysmaiden aikaisempien lainojen palaumia sekä markkinarahoitusta.

”Olen tyytyväinen IDAn vaikuttavuuteen. IDAn kautta edistämme kehittyvien maiden oman tulopohjan vahvistamista, sekä yksityisen pääoman kanavointia kehityshankkeisiin. Suomen kehityspoliittiset prioriteetit, kuten naisten ja tyttöjen oikeudet, koulutus, digitalisaatio, ilmastotoimet ja vammaisten henkilöiden oikeudet näkyvät vahvasti IDAn toiminnassa”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio sanoo.

IDAn rahoituksesta sovitaan kolmen vuoden välein käytävissä rahoitusneuvotteluissa. Edellisellä, vuodet 2022-2025 kattavalla, rahoituskierroksella Suomi tuki rahastoa 125 miljoonalla eurolla, eli Suomen avustusmuotoisen tuen määrä laskee noin 14 prosenttia. Lisäksi Suomi myönsi vuonna 2023 IDAn alaiselle kriisirahoitusvälineelle 92 miljoonan euron tuen Ukrainan ja muiden Venäjän hyökkäyssodasta kärsivien maiden rahoitustarpeisiin. Tämä koostuu 12 miljoonan euron avustuksesta ja 80 miljoonan euron pehmeäehtoisesta lainasta.

”Kehitysyhteistyöhön tällä hallituskaudella tehtävien leikkausten myötä myös Suomen tuki on aiempaa pienempi. IDA on merkittävimpiä kanaviamme tukea vähiten kehittyneitä maita, joten leikkaus on pidetty maltillisena”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio sanoo.

Lisätietoa

  • Tuomas Tähti, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja, puh. +358 50 471 3093
  • Emmi Oikari, kehityspoliittisen osaston kehitysrahoituksen ja yksityisen sektorin yksikön päällikkö, puh. +358 50 306 7141
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi