Finland har fattat beslut om att delta i Natos snabbinsatsstyrkor
Statsledningen beslöt på fredagen att Finland kommer att informera Nato om sin beredvillighet att delta i dess krishanteringsstyrkor (NRF). Finland fattar senare beslut om i vilken utsträckning och till vilka uppgifter dessa trupper eventuellt kommer att sändas. Utrikesminister Ilkka Kanerva sade vid en presskonferens att NRF-samarbetet är ägnat att utveckla Finlands försvarsberedskap och dess internationella samarbetsförmåga.
Deltagandet i Natos snabbinsatsstyrkor NRF kommer att förverkligas inom ramen för den normala krishanteringsbudgeten, konstaterade statsminister Matti Vanhanen vid presskonferensen. En antydan om utgifterna får vi genom vårt deltagande i EU:s beredskapsstyrkor, trots att Finland genom sitt samarbete med Nato inte deltar i beredskapsjouren. En beredskapsstyrka för EU på 200 man kostar 15—20 miljoner euro årligen och en operation ca 15 miljoner euro.
Natos NRF-styrkor har hittills bland annat deltagit i skyddsuppdrag under olympiaden i Aten och sett till att biståndet nått sitt mål efter jordbävningen i Pakistan och efter orkanen Katrina.
Statsminister Vanhanen betonade flera gånger att det i det beslut som republikens president och statsrådet fattade i det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet protokollfördes att beslutet om deltagande på intet sätt förändrar Finlands relationer med Nato, såsom det sagts i den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen.
En redogörelse om deltagandet i NRF kommer inom kort att avges till riksdagen.
Finland har en synlig roll i Kosovo
Enligt Kanerva baserar sig erkännandet av Kosovo, som han berättade om för ett par veckor sedan vid EU:s utrikesministermöte, klart på FN:s resolution och på den verkställighetsplan som president Martti Ahtisaari uppgjort för FN.
Kosovos självständighet kan enligt en del kriterier ifrågasättas juridiskt, men den står inte på något sätt i strid med internationell rätt. Finlands beslut att erkänna Kosovo var också politiskt, sade Kanerva, som sade att han fört långa diskussioner med ryssar och serber som motsatt sig självständigheten och för dem klarlagt Finlands hållning i frågan.
Finlands roll i Kosovo är mycket synlig. Finland deltar i Kfors fredsbevarande operation med en 400 mans styrka, samarbetar i projektet om civil krisförvaltning, statsrådet Harri Holkeri ledde hela administrationen i Kosovo och Ahtisaari ledde som representant för FN i två års tid förhandlingsprocessen om Kosovos ställning.