Suomi kanavoi yleistukea YK-järjestöille
Suomi on myöntänyt vuoden 2024 kehitysyhteistyön määrärahasta yleistukea YK:n väestörahasto UNFPAlle 25 miljoonaa euroa, YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenille 19 miljoonaa euroa, YK:n lastenrahasto UNICEFille 7 miljoonaa euroa, YK:n kehitysohjelma UNDP:lle 2 miljoonaa euroa ja YK:n ympäristöohjelma UNEPille 1,5 miljoonaa euroa.
”Suomen tuen ansiosta YK:n kehitysjärjestöt voivat vastata vaikuttavammin ja nopeammin kriiseihin ja globaaleihin haasteisiin. Ne kohdistavat työtään sinne, missä apua eniten tarvitaan ja auttavat haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, kuten vammaisia henkilöitä”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio.
UNFPA tekee työtä naisten ja tyttöjen hyväksi. Vuoden 2023 aikana Suomen tuella tehdyllä työllä vältettiin lähes 900 äitiyskuolemaa, ehkäistiin lähes 500 000 suunnittelematonta raskautta ja tuettiin yli 700 000 naisen ja tytön pääsyä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen piiriin.
UN Womenin avulla vahvistetaan naisten yhteiskunnallista osallistumista ja lainsäädännön parantamista maatasolla. Vuosina 2022 - 2023 UN Womenin työ tavoitti 2,8 miljardia naista 78 maassa tasa-arvoa edistävän lainsäädännön kehittämisen kautta.
UNICEFin tuen ansiosta vuonna 2023 noin 37,7 miljoonaa lasta ja nuorta, joista puolet on tyttöjä, pääsi kouluun. 132,9 miljoonaa lasta rokotettiin tuhkarokkoa vastaan ja yli 400 miljoonaa lasta sai poliorokotuksen. UNICEFilla on Helsingissä innovaatiokeskukset, jotka kehittävät mm. digitaalisia oppimisratkaisuja ja tarjoavat yhteistyömahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, julkisille ja akateemisille toimijoille.
UNDP työskentelee köyhyyden poistamiseksi ja kestävän kehityksen saavuttamiseksi. Järjestö on tukenut myös Ukrainaa ja sen kansalaisia sodan keskellä muun muassa jälleenrakentamalla kouluja ja sairaaloita. UNDP työskentelee myös hyvän hallinnon ja demokratian edistämiseksi eri maissa. Vuonna 2023 UNDP tuki järjestelyjä 22 vaaleissa, joissa oli yhteensä yli 328,4 miljoonaa äänestäjää.
UNEP tukee kehittyvien maiden ympäristöhallintojen kehittämistä ja tarjoaa sihteeristöpalveluita kansainvälisille ympäristösopimuksille. UNEP on mm. arvioinut Ukrainan sodan ympäristötuhoja, ollut käynnistämässä kansainvälisiä muovisopimusneuvotteluita ja auttanut 138 kehittyvää maata luontokadon ehkäisemisessä.
”Suomi kiinnittää erityistä huomiota siihen, että järjestöjen riskienhallinta ja valvontamekanismit toimivat. Tämä on asia, jota pidämme esillä kaikissa YK:n kanssa käytävissä keskusteluissa”, ministeri Tavio kertoo.
Lisätietoa
- Satu Lassila, yksikönpäällikkö, YK:n kehityskysymysten yksikkö, puh. 0295 350 897
- Mervi Kultamaa, tiiminvetäjä, YK:n kehityskysymysten yksikkö, puh. 0295 350 897
- Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi