Suomi ja Yhdysvallat tiivistävät yhteistyötä digin ja puhtaan teknologian aloilla

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio vierailee Los Angelesissa 13. – 16. maaliskuuta 2024. Matkan aikana ministeri Tavio allekirjoittaa ulkoministeriön ja Los Angelesin kaupungin välisen puhdasta siirtymää ja digitalisaatiota käsittelevän aiesopimuksen. Lisäksi ministeri esittelee suomalaista puhtaan energian, satamaturvallisuuden sekä pelialan osaamista.

 

Suomen ja Yhdysvaltain välisen strategisen kumppanuuden tiivistäminen näkyy liittovaltion lisäksi myös useissa osavaltioissa hallinnon eri tasoilla. Kalifornia on johtava osavaltio uusiutuvissa energiamuodoissa, ilmastonmuutoksen torjunnassa ja digitalisaatiossa. Los Angelesin investoinnit erityisesti liikenteen ja logistiikan kaksoissiirtymään tarjoavat mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille ja toimijoille. Allekirjoitettavan aiesopimuksen painopistealueet heijastelevat suomalaisen osaamisen kärkeä - älykkäistä satamaratkaisuista liikenteen sähköistämiseen ja puhtaan energian ratkaisuihin.

Vierailulla esillä on myös pelialan osaaminen. Finnish Game Industry Showcase –tilaisuudessa suomalaiset alan yritykset esittelevät osaamistaan ja verkostoituvat yhdysvaltalaisten sidosryhmien kanssa.

"Vaikuttamismatkani Los Angelesiin on erinomainen tilaisuus vahvistaa Suomen ja Yhdysvaltain välistä yhteistyötä. Los Angeles on suomalaisille tärkeä pelialan keskittymä, mutta kaupunki tarjoaa myös merkittäviä markkinamahdollisuuksia kaksoissiirtymän, puhtaan energian, kiertotalouden ja satama-alan ratkaisuille. Suomalaisilla yrityksillä on paljon annettavaa Kalifornian markkinoille,” sanoo ministeri Ville Tavio.

Ministeri Tavio vihkii käyttöön vierailullaan myös yhteispohjoismaiset konsulaattitilat. Kyseessä on ainutlaatuinen järjestely, sillä Los Angeles on ainoa kaupunki maailmassa, jossa kaikkien viiden Pohjoismaan konsulaatit sijaitsevat samassa rakennuksessa.

”Yhteispohjoismaiset tilat ovat erinomainen esimerkki pohjoismaisesta käytännönläheisestä ja tiiviistä yhteistyöstä Yhdysvalloissa,” toteaa ministeri Tavio.

Lisätietoja:

  • Reetta Härönoja, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 740
  • Elisa Norvanto, vastuuvirkamies, Pohjois-Amerikan yksikkö, puh. +358 295 351 101
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi