Suomi ja Ranska isännöivät yhdessä kouluruokailua edistävän kansainvälisen kokouksen Pariisissa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuu keskiviikkona 18. lokakuuta kansainvälisen kouluruokakoalition ministerikokoukseen Pariisissa. Suomi toimii Ranskan kanssa koalition puheenjohtajana ja ministeri Tavio toimii kouluruokakoalition lähettiläänä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhuu kokouksen alussa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio

Vuonna 2021 perustettuun, Suomen ja Ranskan johtamaan globaaliin kouluruokakoalitioon on liittynyt jo 90 jäsenmaata ja yli sata kumppania. Koalition tavoitteena on, että kaikilla koululaisilla olisi mahdollisuus terveelliseen ja ravitsevaan kouluruokaan vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi ministeri Tavio toimii kouluruokakoalition lähettiläänä.

Maailmassa on 153 miljoonaa lasta ja nuorta, joilla ei ole mahdollisuutta saada riittävästi ravitsevaa ja terveellistä ruokaa päivittäin. Kouluruoalla on keskeinen rooli ruokaturvan vahvistamisessa. Lisäksi se edistää terveyttä, koulutustuloksia ja tasa-arvoa sekä vahvistaa koulutuksen jatkuvuutta.

Maksuton kouluruokailu oli aikansa käänteentekevä innovaatio Suomessa. Järjestelmämme on jo 80-vuotias ja osa Suomen korkealaatuisen koulutuksen menestystarinaa. Kouluruokailu tukee kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. On ilo ja kunnia toimia kouluruokakoalition lähettiläänä ja edistää kouluruokailua kansainvälisesti”, ministeri Tavio toteaa.

Ranskan ja Suomen isännöimään kokoukseen osallistuu 63 jäsenmaata ja 56 kumppaniorganisaatiota, muun muassa YK-järjestöjen, kansalaisjärjestöjen, kuntien ja akatemian edustajia. Kokouksen tarkoituksena on vahvistaa valtioiden ja kumppanien globaalia sitoutumista ja toimia kouluruokailun edistämiseksi kaikkialla maailmassa. Koalitio kannustaa maita investoimaan ja kehittämään omia kouluruokajärjestelmiään. Etenkin matalan tulotason maat tarvitsevat tässä tukea.

Viimeisimpien lukujen mukaan kouluruokailun piirissä on nyt 418 miljoonaa lasta, kun ennen koronapandemiaa kouluruokaa sai 388 miljoonaa lasta maailmassa. Kouluruokakoalitio on vauhdittanut tätä kehitystä. Ulkoministeriön syyskuussa 2023 julkaiseman riippumattoman selvityksen mukaan koalition menestykseen ovat vaikuttaneet erityisesti korkean poliittisen tason vahva sitoutuminen tavoitteiden saavuttamiseen sekä laajan ja monitahoisen sidosryhmäjoukon tiivis yhteistyö ja säännöllinen tiedonvaihto jäsenmaiden johdolla. Selvitys sisältää suosituksia koalition jatkotyötä ajatellen.

Maailman ruokaohjelma WFP johtaa kansainvälisen kouluruokakoalition sihteeristöä. 

Koalition ensimmäinen ministeritason kokous järjestettiin vuoden 2022 syksyllä Helsingissä.

Lisätietoja