Finland som föregångare för hållbar utveckling i det arktiska området

Statsrådets kommunikationsavdelning
Pressmeddelande 338/2013
23.8.2013

Statsrådet godkände vid sitt sammanträde i dag den 23 augusti principbeslutet om en ny arktisk strategi för Finland.

I den uppdaterade strategin granskas hur Finlands arktiska ställning kunde stärkas, nya affärsverksamhetsmöjligheter som öppnar sig, miljön, säkerheten och stabiliteten, ställningen för landets nordliga områden, det internationella samarbetet och arktisk kompetens i vid bemärkelse. I strategin fastställs också Finlands arktiska roll, som består av fyra delfaktorer: arktiskt land, arktisk expert, hållbar utveckling och de krav som miljön ställer samt internationellt samarbete.

– Jag är glad över att det arktiska arbetet framskrider. De möjligheter som området erbjuder är viktiga med tanke på den ekonomiska tillväxten och ett ökat välstånd i alla länder. Vi finländare har fördelen att ha ett omfattande kunnande om det arktiska området. I framtiden kommer detta kunnande och vikten av att utveckla samarbetsformer som överskrider statsgränserna att bli allt större. Det är dock viktigt att minnas att utnyttjandet av området bör ske på ett hållbart sätt, med respekt för miljön och befolkningens välmående, framhåller statsminister Jyrki Katainen.

Finlands uppdaterade arktiska strategi grundar sig på de arktiska riktlinjer som godkändes i regeringens aftonskola i oktober 2012, och på basis av vilka Finlands arktiska vision har utarbetats: Finland är en aktiv arktisk aktör, som på ett hållbart sätt kan förena de krav som den arktiska miljön ställer och de möjligheter till näringsverksamhet som området erbjuder genom att utnyttja internationellt samarbete. Strategin lämnas till riksdagen för behandling i september som en upplysning från statsministern.

– Jag anser att detta är en ny och viktig möjlighet för Finland. Därför är det bra att man för en bred och mångsidig diskussion om frågan i riksdagen, konstaterar statsminister Katainen.

Alla åtta arktiska länder har sin egen arktiska strategi. Av dessa är Finlands nyaste strategi till sin omfattning, sina mål och konkreta förslag för att uppnå målen den mest övergripande.

Den arktiska strategin genomförs genom särskilda sektorspecifika åtgärder. Dessa genomförs inom rambesluten för statsfinanserna och statsbudgetarna. EU-finansiering riktas till projekt inom ramen för EU-programmen och stödvillkoren.

Högklassig utbildning och ökad affärsverksamhet

Finland innehar brett arktiskt kunnande som baserar sig på ett högklassigt utbildningssystem. Genom att satsa på utbildning och forskning stärker Finland sin ställning och attraktivitet som en internationell arktisk expert. En ledande ställning förutsätter bland annat fortsatt utvecklande och stödjande av universitetens och yrkeshögskolornas arktiska sakkunskap samt ett intensivt samarbete mellan de olika arktiska aktörerna i Finland.

Ur ekonomiskt perspektiv har Finland potential att vara aktivt och framgångsrikt på det arktiska området. Finland ser det arktiska området som växande marknader, och framgång på dessa marknader kräver ett långsiktigt och visionärt samarbete mellan statsmakten och företagen och ett effektivt nätverksbildande både i Finland och internationellt.

Finland har ett starkt nationellt intresse av att vara ett av världens ledande länder inom arktisk marinteknologi och sjöfart. Den tilltagande gruvdriften på det arktiska området öppnar nya internationella affärsverksamhetsmöjligheter för Finland både inom gruvteknologi och när det gäller de ökande transporterna inom det arktiska området.

Finland kan också erbjuda specialkunnande inom energieffektivitet och förnybara energikällor. Det behövs både nya överföringsförbindelser för el och decentraliserad energiproduktion på det arktiska området. Den ökande ekonomiska och industriella verksamheten öppnar möjligheter för finländskt kunnande inom ren teknologi och för företagen i branschen.

Skyddet av miljön och ursprungsfolken

Finland lägger vikt vid skyddet av de arktiska land- och havsområdena och vid en ekologiskt hållbar ekonomisk och samhällelig utveckling. I de globala klimatförhandlingarna främjar Finland ambitiösa mål för utsläppsminskningen och en ökad synlighet för frågor som gäller klimatförändringen i det arktiska området.

I fråga om befolkningen i Finlands norra delar bör den psykiska och materiella välfärden, möjligheterna till arbete, fungerande bastjänster, jämlikheten mellan människor, säkerheten och utbildningen säkerställas. Välmående invånare är också en förutsättning för en stabil ekonomisk verksamhet och en ökad konkurrenskraft. På internationell nivå vill Finland säkerställa ursprungsfolkens deltagande när man behandlar ärenden som berör deras ställning. Finland anser det viktigt att de organisationer som representerar ursprungsfolken i Arktiska rådet ges möjlighet att delta i rådets arbete på olika nivåer.

Bakgrunden till uppdateringen av strategin

Finlands förra arktiska strategi utarbetades sommaren 2010 och den fokuserade på yttre förbindelser. Den aktuella uppdateringen har sin grund i det arktiska områdets ökande betydelse och en stärkt syn på hela Finland som ett arktiskt land. I Finland finns ett mångsidigt arktiskt kunnande och ett starkt intresse av att delta i utvecklingen av det arktiska området. Den nya strategin betonar denna vilja.

I regeringsprogrammet för statsminister Katainens regering hänvisas till den arktiska strategin och en effektivisering av verksamheten. Regeringen fattade den 16 maj 2012 beslut om att fastställa arktiska riktlinjer för Finland och att uppdatera Finlands arktiska strategi. Regeringen godkände de arktiska riktlinjerna vid sin aftonskola den 10 oktober 2012. Uppdateringen av strategin bereddes av en arbetsgrupp som tillsattes av statsminister Jyrki Katainen. I arbetsgruppen ingick representanter från alla ministerier. Ambassadören för arktiska frågor Hannu Halinen från utrikesministeriet var ordförande för gruppen.

Strategin bereddes i samarbete mellan de olika förvaltningsområdena. Beredningsarbetet leddes av en styrgrupp bestående av ministeriernas kanslichefer, som sammanträdde under ledning av statssekreterare Olli-Pekka Heinonen. Den av statsrådets kansli tillsatta delegationen för arktiska frågor stödde beredningen. Som en del av beredandet ordnade man dessutom informationsmöten och konsulterade experter och sakkunniga inom olika områden. Allmänheten hade också möjlighet att delta i utarbetningen av strategin via webbplatsen dinasikt.fi.

Principbeslutet Finlands arktiska strategi har publicerats på statsrådets kanslis webbsidor på finska och svenska på adressen http://valtioneuvosto.fi/tiedostot/julkinen/arktinen_strategia/Finlands_arktiska_strategi_sv.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) Strategin publiceras i början av hösten även på engelska och nordsamiska.

Ytterligare information: Olli-Pekka Heinonen, statssekreterare, tfn 0295 160 280, statsrådets kansli, samt Hannu Halinen, ambassadör för arktiska frågor, tfn 040 178 2053, utrikesministeriet

pohjoinen ulottuvuus