Suomen uusi suurlähetystötalo Canberrassa vihittiin käyttöön
Alivaltiosihteeri Torstila sanoi puheessaan australialaisten ehkä kysyvän, miksi kaukainen Suomi on päättänyt rakentaa uuden edustustorakennuksen juuri Canberraan. Suomi pitää perusteltuna kohottaa läsnäoloaan Australiassa: Canberra on Suomen edustoverkon kaukaisin piste, josta katetaan koko valtava Australian ja Oseanian alue. Toiseksi, Suomea ja Australiaa - joilla sinänsä on erinmaiset suhteet - yhdistää 30 000 australiansuomalaisen joukko, joka on voimavara kummallekin maalle.
Vt. valtiosihteeri Thomas totesi monien maiden tuoneen Canberraan näytteille omaa arkkitehtuuriaan. Yhdysvaltain talo voisi olla 1700-luvun Williamsburgista, Kiinan edustusto Pekingin kielletystä kaupungista ja Papua Uuden Guinean jyrkkäkattoinen "pitkä talo" tuon maan viidakoista. Thomas toivotti Suomen modernin arkkitehtuurin tervetulleeksi Yarraluman puistomaiseen lähetystökaupunginosaan, jonka hän sanoi nousseen yhdeksi pääkaupungin matkailunähtävyyksistä.
Australian julkisen palvelun tv-yhtiö ABC teki siitä ohjelman, jonka toimittaja Michael Garbutt vertaa taloa Sibeliuksen musiikkiin: on otettu tuttu teema, nostettu joitakin sen aineksia abstraktille tasolle ja yhdistetty ne uudelleen rakenteeksi, joka on yhtä aikaa uutta luova, monimuotoinen ja pohjimmiltaan syvän lyyrinen. Taloa kiittää myös Architecture Australian viime numeron kuuden sivun ja 13 värikuvan jutussaan Canberran yliopiston arkkitehtuurin professori Stephen Frith.
Ulkoisesta näyttävyydestään huolimatta rakennus on lattiapinta-alaltaan vain 800 neliömetriä. Toimistojen lisäksi siinä on monitoimitila yleisötilaisuuksia, näytelyitä ym. varten sekä yhden työntekijän asunto. Kiitosta rakennus saa ympäristötietoisilta australialaisilta myös edistyksellisen ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmänsä ansiosta. Osa energiankulutuksesta tyydytetään maalämmöllä, joka haetaan 90 metrin syvyydestä.