Finlands nya handlingsprogram visar riktningen för det transatlantiska samarbetet

Pressmeddelande 332/2011
7.12.2011

Utrikesministeriet har i enlighet med regeringsprogrammet gjort upp handlingsprogram för samarbetet med USA och Kanada. Handlingsprogrammen offentliggörs den 7 december i Ständerhuset i Helsingfors.

Handlingsprogrammen kartlägger det transatlantiska samarbetets tillstånd och ställer upp mål för ett intensifierat samarbete i framtiden. Förutom flera ministerier har också ett stort antal representanter för olika intressegrupper, näringslivet, forskningsinstitutioner och frivilligorganisationer deltagit i arbetet med handlingsprogrammen.

Enligt utrikesminister Erkki Tuomioja som presenterade programmen, var själva processen att utarbeta programmen nyttig då den förde samman aktörer från olika sektorer av det finländska samhället. Som en produkt av samarbetet uppstod en bred samling målsättningar vars förverkligande utrikesministeriet följer tillsammans med intressegrupperna. Handlingsprogrammet uppdateras efter behov.

Till de centrala målen i handlingsprogrammet hör att handelsrelationerna ska intensifieras på olika sätt och att de finländska företagens exportmöjligheter ska främjas. Andra betydelsefulla gemensamma intressen med USA och Kanada är internationell säkerhet och mänskliga rättigheter.

Utrikesministeriet har tidigare publicerat handlingsprogram bland annat för Ryssland, Kina, de arktiska områdena och Afghanistan.

För mera information: enhetschef Anna Wickström-Noejgaard, enheten för Nordamerika, tfn 040-849 3391, och utrikesministerns pressattaché Susanna Parkkonen, tfn 050-377 5601.

Handlingsprogram: 

på finska:

Suomi-Yhdysvallat: Transatlanttinen yhteistyö (avautuu uuteen ikkunaan)
Suomen Yhdysvallat-toimintaohjelma
(PDF UM 7.12.2011)

Suomi-Kanada: Pohjoiset kumppanit (avautuu uuteen ikkunaan)
Suomen Kanada-toimintaohjelma
(PDF, UM 7.12.2011)   





på engelska: 

Finland and the United States of America: Transatlantic Cooperation  (avautuu uuteen ikkunaan) 
Finland’s United States Action Plan
(PDF, MFA 7 December 2011)

Finland and Canada: Northern Partners (avautuu uuteen ikkunaan)
Finland’s Canada Action Plan
(PDF, MFA 7 December)





Webbutsändning från utgivningen: