Finland eftersträvar en stark europeisk avdelning för yttre åtgärder och en internationellt inflytelserik Europeisk union

Pressmeddelande 167/2008
16.5.2008

Regeringens EU-ministerutskott behandlade vid sitt sammanträde fredagen den 16 maj den europeiska avdelningen för yttre åtgärder, som ska inrättas genom Lissabonfördraget. Syftet är att stärka Europeiska unionens roll inom internationell politik.

EU förväntas verka allt effektivare och visa starkare ledarskap i frågor som rör internationell politik. Lissabonfördraget skapar en rättslig grund och erbjuder redskap för en allt effektivare och konsekventare utrikespolitik för EU och en stärkt global roll för unionen.

Då EU kommer att spela en allt starkare roll globalt och inom internationell politik måste den nya höga representanten för utrikes frågor och säkerhetspolitik, "utrikesministern", vara i en synlig och ledande ställning. "Utrikesministern", som ska vara vice ordförande i kommissionen, och Europeiska rådets fasta ordförande behöver stöd i sitt arbete av en effektiv och kompetent avdelning för yttre åtgärder.

EU:s kommande gemensamma avdelning för yttre åtgärder är en stor möjlighet för Finland. Med hjälp av en fungerande avdelning för yttre åtgärder kan Finland allt intensivare delta i genomförandet av EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.

Avsikten är att sammanföra alla uppgifter inom "utrikesministerns" verksamhetsområde i avdelningen för yttre åtgärder. I dag är det kommissionens generaldirektorat för yttre förbindelser och rådets sekretariat som utför uppgifterna. Till exempel unionens förmåga att hantera olika kriser stärks då resurserna förenas. Avdelningen för yttre åtgärder ska samarbeta med kommissionen särskilt i frågor där kommissionen bär ansvaret, såsom handelspolitik.

Den europeiska avdelningen för yttre förbindelser kommer att bestå av ett huvudkontor i Bryssel, enligt preliminära uppskattningar med omkring tusen tjänstemän, och av EU-representationer i tredjeländer, där cirka tusen femhundra tjänstemän enligt preliminära uppskattningar ska arbeta. De senare byggs upp ur kommissionens nuvarande representationer.

Finland har också möjlighet att få avsevärt stöd för sin egen utrikesförvaltning: EU:s avdelning för yttre åtgärder ger tillgång till alltmer information, och även om unionens beskickningar inte påverkar uppgifterna vid medlemsstaternas egna beskickningar utvidgas Finlands närvaro ute i världen i och med unionens representationer.

EU:s utrikespolitik är såväl EU:s som medlemsstaternas politik, och medlemsstaterna ska självfallet delta i dess genomförande. Finland ställer för sin del sin expertis till förfogande och är redo att sända kompetent personal till avdelningens tjänst.

Den europeiska avdelningen för yttre förbindelser ska inrättas år 2009, och det tar tid innan den fått sin slutliga form. Finlands avsikt är ändå att nå samförstånd i alla centrala frågor i år, innan Lissabonfördraget träder i kraft.

Närmare upplysningar: avdelningschefen för utrikesministeriets Europaavdelning Kare Halonen, tfn 09 1605 5044, och utrikesminister Alexander Stubbs pressattaché Juha Kirstilä, tfn 09 1605 5012

EU