Finlands anslutning till utvecklingsprojektet för strategisk lufttransportkapacitet

Statsrådets kommunikationsenhet
Pressmeddelande 81/2008
25.3.2008

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott beslutade vid sitt möte tisdagen den 25 mars att Finland ansluter sig till utvecklingsprojektet för strategisk lufttransportkapacitet (Strategic Airlift Capability, SAC).

Finlands deltagande i Europeiska unionens krishanteringsberedskap och likaså de allt mer krävande krishanteringsinsatserna har skapat ett behov av att upprätta en nationell, tung lufttransportkapacitet. Även bl.a. tsunamikatastrofen i Asien och jordbävningarna i Pakistan har visat att det finns behov av att kunna genomföra snabba bistånds- och evakueringsflygningar.

Den tvärsektoriella arbetsgrupp som utgående från statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse 2004 tillsattes i september 2006 utredde behovet av tung lufttransportkapacitet och anskaffningen av sådan utgående från tre alternativ. Alternativen var 1) kapacitet som ska anläggas vid försvarsmakten, 2) samarbete mellan staten och en kommersiell aktör och 3) anskaffning av kapacitet i internationellt samarbete. I slutsatserna i arbetsgruppens slutrapport konstateras att det inte är ekonomiskt möjligt att anskaffa tung transportkapacitet i nationell ägo. Som en lösning rekommenderades att kapaciteten skaffas i internationellt samarbete.

SAC är ett gemensamt projekt för 15 länder för att utveckla en strategisk lufttransportkapacitet. Projektet inleddes år 2006. Finland har från ingången av år 2007 deltagit i SAC-projektet som observatör, och som fullvärdig förhandlingspart efter den linjedragning som statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott beslutade om den 8 juni 2007. Övriga länder som medverkar i projektet är Bulgarien, Estland, Förenta staterna, Italien, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Slovenien, Sverige, Tjeckien och Ungern. Som följande steg kommer de länder som deltog i förhandlingarna att underteckna ett samarbetsprotokoll.

Genom SAC-konsortiet kommer man att kunna producera tung lufttransportkapacitet för dess medlemsländer, genom att gemensamt skaffa tre C-17 Globemaster III-transportplan samt genom att skapa nödvändiga underhålls- och stödenheter för dessa. Dessutom har man för avsikt att grunda en multinationell flygenhet som opererar planen. Projektet leds av en styrgrupp med en företrädare från varje deltagarland. Deltagarna har rätt att använda transportkapaciteten enligt reserverat antal flygtimmar. Det beräknade behovet för Finlands del är 100 timmar per år.

Ytterligare information: enhetens chef Arto Räty, tfn (09) 1608 8142, och äldre avdelningsstabsofficer Markku Viitasaari, tfn (09) 1608 8175, försvarsministeriet

 

ulko- ja turvallisuuspolitiikka