Suomelta 6 miljoonan euron lisätuki Ukrainaan Maailmanpankin kautta
Maailmanpankin yhteisrahaston kautta kansainvälinen yhteisö tukee Ukrainan julkisen sektorin kestävyyttä ja toimintakykyä sodan keskellä. Venäjän helmikuun 2022 hyökkäyksen jälkeen Suomi on myöntänyt Ukrainaan yhteensä 21 miljoonaa euroa lisäapua kehitysyhteistyöhön ja humanitaariseen apuun.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut mittaviin taloudellisiin ja inhimillisiin vahinkoihin Ukrainassa. Ukrainan kansantalous on kärsinyt sodasta ja valtion lainanotto kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta on vaikeutunut.
’’Sodan keskellä Ukrainan akuutteihin tarpeisiin vastaaminen on tärkeää. Julkisen talouden heikkeneminen uhkaa jo saavutettuja kehitystuloksia ja lisää köyhyyttä väestön keskuudessa. Yhteisrahaston avulla tuetaan Ukrainan valtion velvollisuutta ja kykyä tuottaa ja ylläpitää kriittisiä peruspalveluja myös heikoimmassa asemassa oleville väestöryhmille’’, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.
FREE Ukraine -yhteisrahasto (Financing of Recovery of Economic Emergency) on osa Maailmanpankin lähes neljän miljardin Yhdysvaltain dollarin lyhyen aikavälin tukipakettia Ukrainalle Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman kriisivaiheen aikana ja yksi keskeinen rahoitusväline avunantajien rahoituksen koordinoimiseksi. Maailmanpankin yhteisrahastosta tuetaan Ukrainan julkisen talouden maksukykyä ja julkisen sektorin kapasiteettia ylläpitää julkisia ja peruspalveluita.
Lisäksi rahastosta kanavoidaan kriittistä rahoitusta sodasta kärsivälle Ukrainalle muun muassa juokseviin kuluihin mukaan lukien palkat, eläkkeet ja terveydenhuolto. Rahastosta on tähän asti maksettu Ukrainalle yli miljardi Yhdysvaltain dollaria.
Suomi on myöntänyt Venäjän hyökkäyksen vuoksi helmikuun 2022 jälkeen Ukrainaan lisäapua kehitysyhteistyöhön ja humanitaarisen apuun. Maailmanpankin kautta annettava kuuden miljoonan rahoitus nostaa lisätuen yhteensä 21 miljoonaan euroon. Lisätuesta ohjataan 8,2 miljoonaa euroa humanitaariseen apuun YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n kautta sekä miljoona euroa UNHCR:n kautta Moldovaan paenneiden ukrainalaisten tukemiseen.
11,8 miljoonaa euroa ohjataan kehitysyhteistyöhön Maailmanpankin yhteisrahastoon, Iso-Britannian koordinoimaan Ukrainan resilienssi-rahastoon, Euroopan neuvoston Ukrainan toimintaohjelmaan sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin hanketoimintaan.
Lisätietoja
- Joonas Heiskanen, tiiminvetäjä, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikkö, puh. +358 295 350 535
- Anu Hassinen, tiiminvetäjä, Kehitysrahoituksen ja yksityisen sektorin yksikkö, puh. +358 295 350 543
- Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi