Stubb betonade Östersjösamarbetet och en enhetlig linje i Rysslandsrelationerna under sitt Tallinnbesök
Färska utrikesministern Alexander Stubb träffade sin estniska kollega Urmas Paet vid sitt första Estlandsbesök onsdagen den 23 april. Vid presskonferensen sade Stubb att han som representant för en ny generation betraktar Estland blott och bart som Estland, utan någon barlast från det förgångna. Båda ministrarna underströk vikten av samarbete i Östersjöområdet och en gemensam strategi. ”För första gången är det möjligt i och med åtta medlemsländer runt Östersjön” påpekade Stubb.
Under sitt möte tog Finlands Alexander Stubb och Estlands Urmas Paet upp sina länders bilaterala relationer, samarbetsmöjligheter för att främja Östersjöstrategin, Lissabonavtalet, EU:s energi- och klimatpolitik samt säkerhetsfrågor.
Vid presskonferensen efter mötet berömde utrikesminister Stubb Estland och kallade det ett dynamiskt och internationellt it-land. Han sade att han, som representant för en ny generation, betraktar Estland blott och bart som Estland, utan någon barlast från det förgångna.
Stubb tackade Estlands utrikesminister Urmas Paet för dennes kondoleanser gällande bussolyckan i Malaga.
I början av mötet lättade Stubb upp stämningen med att konstatera att trots att han känner sig som en relativt ung utrikesminister, är han en gammal gubbe vid sidan av Urmas Paet.
EU måste ha enhetlig linje för Rysslandsrelationerna
Stubb ville dessutom betona EU:s enhetlighet: i sina Rysslandsrelationer bör EU ha en enhetlig linje. Han underströk också de ekonomiska relationernas betydelse. På frågan om Finlands och Estlands eventuella specialroll när det gäller EU:s relationer till Ryssland, svarade Stubb att Estland och Finland besitter speciellt mycket kunskap om Ryssland men att ”EU är ett lag och Ryssland ett annat och Finland kommer inte att ta på sig skiljedomarens roll”. Utrikesminister Paet tillade att de bästa resultaten uppstår när man agerar tillsammans.
Stora förväntningar på Östersjösamarbetet
Stubb tog upp Östersjöns allvarliga situation och poängterade vikten av samarbete och en gemensam strategi i Östersjöområdet. Han sade att det för första gången är möjligt, i och med åtta medlemsländer runt Östersjön.
Också utrikesminister Paet betonade Östersjösamarbetet och uppgav att Estland bedriver intensivt samarbete med Finland och Sverige. Paet tillade att han hoppas att programmet för Sveriges EU-ordförandeskap ska bli så rikligt till sitt innehåll som möjligt.
Diskussion skadar inte
Vid presskonferensen nämndes också olympiaden i Peking och utrikesminister Stubbs uttalanden om statsminister Matti Vanhanens deltagande i olympiadinvigningen, som har vållat uppståndelse.
Stubb ansåg att det handlade om en storm i ett vattenglas. Enligt honom ska man kunna föra en fräsch utrikespolitisk diskussion i Finland, och olympiaden i Peking är ett bra sätt att ventilera Kinas människorättssituation.
Beträffande händelserna i Georgien hoppades båda ministrarna att situationen inte ska eskalera ytterligare. Stubb nämnde att han diskuterat med Georgiens utrikesminister och att han ska träffa Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov på fredag. Det vore önskvärt att få alla parter samlade kring samma mötesbord.
Träffade president och personal
Efter presskonferensen träffade utrikesminister Stubb Estlands premiärminister Andrus Ansip, Riigikogus utrikesutskotts ordförande Sven Mikser och EU-utskottets ordförande Marko Mihkelson. Innan Stubb flög till Tallinn på morgonen hade han hunnit träffa Estlands president Toomas Hendrik Ilves i Helsingfors.
Den avspända, gladlynta och skämtande utrikesministern besökte också ambassaden i Tallinn under ambassadör Jaakko Kalelas ledning. Ambassadören visade utrikesministern ambassadens residens där hela personalen hade samlats för att hälsa på den nya ministern.