Somalian ympäristö- ja ilmastoministeri Khadija Mohamed Almakhzoumi vierailee Suomessa

Somalian ensimmäinen ympäristö- ja ilmastoministeri Khadija Mohamed Almakhzoumi vierailee Suomessa 31.1.–3.2.2023. Almakhzoumin kutsui Suomeen ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo. Vierailun tarkoituksena on tukea uutta ministeriötä työn aloittamisessa.

Ympäristöministeriö ja ulkoministeriö

Somalian ympäristö- ja ilmastoministeri Almakhzoumi tapaa Suomessa ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon. Almakhzoumille esitellään viiden päivän vierailun aikana Suomen ilmastotyötä, muun muassa metsien roolia ilmastopolitiikassa, uutta ilmastolakia ja sen valmistelua sekä ympäristönäkökohtien valtavirtaistamista eri politiikkalohkoille. Ministeri ja muu Somalian ympäristöministeriön delegaatio vierailevat muun muassa Haltian luontokeskuksessa, Suomen ympäristökeskuksessa, Ilmatieteen laitoksella ja Eduskunnassa sekä tapaavat Nuorten Agenda 2030 -ryhmää, Metsähallitusta ja Finnfundin edustajia.

Ministeri Ohisalo ja Almakhzoumi keskustelevat muun muassa Suomen ja Somalian yhteistyön tiivistämisestä ilmastopolitiikassa. Kuivuus ja ruokakriisi runtelevat Somaliaa pahasti, ja koko Afrikan sarvi on erittäin haavoittuvainen ilmastonmuutoksen seurauksille. Kuivuus kattaa 80 prosenttia Somaliasta ja YK:n mukaan jopa 90 % maasta saattaa muuttua asumiskelvottomaksi vuoteen 2030 mennessä ilmastonmuutoksen vuoksi.

”Somalia maksaa kohtuutonta hintaa ilmastokriisin seurauksista, johon se on itse syytön. Somalialla ja Suomella on pitkä yhteinen historia, ja pidän tärkeänä, että tuemme heitä ilmastokestävän yhteiskunnan rakentamisessa ja hallintonsa vahvistamisessa. Uuden ympäristöministeriön ja ympäristö- ja ilmastoministerin tehtävän perustaminen ovat tässä tärkeitä askelia”, toteaa ministeri Ohisalo.

Somalia on ollut Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaa 1980-luvulta lähtien. Suomen kahdenvälinen yhteistyö Somaliassa painottuu vuosina 2021–2024 valtionrakennukseen sekä naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin. Suomen tuki Somalialle vuosina 2021–2024 on 54 miljoonaa euroa.

Almakhzoumi tapaa Suomessa lisäksi ulkoministeri Pekka Haaviston.

Lisätietoja

  • Juulia Suuronen, asiantuntija, ympäristöministeriö, puh. 0295 250 212, juulia.suuronen(at)gov.fi
  • Ministeri Almakhzoumin haastattelupyynnöt:
  • Riikka Lamminmäki, viestintäpäällikkö, ympäristöministeriö, puh. 0295 250 343, riikka.lamminmaki(at)gov.fi