Striderna i Somalia sysselsätter EU-ordföranden ända till slutet

Situationen i Somalia ser nu relativt lugn ut, och vi planerar ingen allmän evakuering av EU-medborgare, konstaterade utrikesminister Erkki Tuomioja då han träffade representanter för medierna i Helsingfors fredagen den 29 december, endast ett par dagar innan Finlands EU-ordförandeskap tar slut.

Utrikesminister Tuomioja är EU:s ordförande i några dagar till. Med hänvisning till händelserna i Libanon i juli och de aktuella händelserna i Afrikas horn konstaterade Tuomioja att Finland varken haft någon inkörningsperiod eller lugn period, men att vi ändå kan vara "rimligt - eller enligt vissa orimligt - nöjda" med Finlands EU-ordförandeskap.

Utrikesministern sade sig ha väntat på julen med större iver än på 50 år, och ett ögonblick han säkert ser fram emot lika mycket är årsskiftet, för då klockan slår tolv i Bryssel och ett på natten i Finland tar Tyskland över ordförandeklubban.

Situationen i Somalia är dock fortfarande mycket aktuell. Tuomioja har dagligen kontakt med Frankrikes och den blivande EU-ordföranden Tysklands utrikesministrar, EU:s höge representant Javier Solana, Europeiska kommissionen och i synnerhet kommissionären för utveckling och humanitärt bistånd Louis Michel, som i praktiken ansvarat för hanteringen av situationen. Michel återvände nyligen från Somalia, där han utredde situationen.

Stridsgrupper behövs knappast 

De omfattande krigshandlingarna har avtagit i Somalia, även om någon form av gerillakrig är att vänta från islamistledarna som drivits ut ur Mogadishu. Något behov av att skicka EU:s nya stridsgrupper, det vill säga snabbinsatsstyrkor, till Somalia är enligt Tuomioja inte i sikte. Tyskland, Nederländerna och Finland står för den första snabbinsatsstyrkan, som står i beredskap i januari.

Utrikesministern ville betona att stridsgrupperna trots namnet handlar om EU:s redan fungerande krishantering och fredsbevarande insatser, såsom EU:s militära krishanteringsoperation i Kongo, där EU främst satte in styrkor som en skrämselmetod och för att försäkra att valet förlöper väl. En stridsgrupp är en styrka som sänds ut i en viss storlek för en viss uppgift.

"Det väsentliga med snabbinsatsstyrkorna är att de har en förmåga att rycka ut snabbt", påpekade Tuomioja. Vanligtvis startar de fredsbevarande operationerna på FN:s begäran. "För tillfället väntar vi oss inte någon begäran av FN att sända trupper till Somalia", sade Tuomioja.

EU stöder fredsprocessen 

Enligt utrikesminister Erkki Tuomioja verkar det för tillfället inte som om EU skulle sända snabbinsatsstyrkor till Somalia. För tillfället befinner sig cirka 2 000-3 000 EU-medborgare i Somalia, bland dessa uppskattningsvis några tiotal finländare. Största delen har dubbelt medborgarskap. EU-länderna, inklusive Finland, har redan länge uppmanat sina medborgare att undvika resor till Somalia och uppmanade medborgarna att lämna landet redan före de senaste krigshandlingarna.

"Vi följer givetvis situationen", sade Tuomioja och tillade att det enda sättet att nå hållbar stabilitet i Somalia är att avstå från våld och upprätta en dialog mellan parterna. Tuomioja berättade att EU-länderna förbereder ett gemensamt uttalande där man vädjar till interimsregeringen att inleda en dialog och ger EU:s stöd till fredsprocessen i Somalia. Finland vädjade redan i ett uttalande från ordförandeskapet på julafton till parterna att avstå från fientligheter.

Framsteg för den nordliga dimensionen, förhandlingarna med Turkiet fortsätter 

Finlands EU-ordförandeskap har även präglats av relationerna med Ryssland och förhandlingarna med Turkiets och Cyperns representanter. För EU och givetvis för Finland var det enligt Tuomioja av stor vikt att den nordiga dimensionen blev EU:s, Rysslands, Norges och Islands gemensamma politik. Vid toppmötet EU-Ryssland i Helsingfors den 24 november undertecknades en politisk deklaration och ett ramdokument om den nordliga dimensionen.

Utrikesministermötet i december tvingades delvis frysa Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU, men det viktigaste var enligt Tuomioja att förhandlingarna fortsätter utan avbrott och att medlingen i handelstvisten med Cypern lindrar situationen för öns hela befolkning. Att få ett slut på tudelningen av Cypern är däremot en skild förhandlingsprocess, som leds av FN.

Tuomioja tackade utrikesministeriets flexibla och uthålliga, om än rätt fåtaliga personal, samt regeringspartierna, riksdagen och republikens president för gott samarbete. Han tackade även den kommande ordföranden Tyskland för ett fungerande samarbete och önskade landet all lycka under den kommande perioden.

Utrikesminister Tuomioja vill även önska alla läsare av utrikesministeriets webbsidor ett fridfullt och gott nytt år.

Utrikesministerns analys av Finlands EU-ordförandeskap och de yttre förbindelserna

Webbutsändning av presskonferensen (avautuu uuteen ikkunaan)

EU