Somalian humanitaarinen kriisi jatkuu

Tilanne Somalian pääkaupungissa on epävakaa ja Etelä-Somaliassa rajan pinnassa siviilien kannalta vielä vaarallisempi. Etelässä humanitaarinen tilanne voi heikentyä.

Somalian historia on synkkä. Vuosia kestäneet sisäiset levottomuudet, kuivuudet, lähiaikojen tulvat ja tämän hetken sisällissotaa muistuttava konflikti kuristavat maailman köyhimpiin lukeutuvaa maata.

15 vuotta jatkunut anarkian tila ilman valtiota ja hallitusta on pirstaloinut Etelä-Somalian klaanipäälliköiden hallitsemiksi alueiksi, joilla avun tarpeiden kartoitus ja avun toimittaminen perille on hyvin vaikeaa. "Maan pääkaupungin tilanne on epävakaa, mutta Etelä-Somaliassa rajan pinnassa tilanne on siviileille vielä vaarallisempi", kertoo lähetysneuvos Timo Karmakallio ulkoministeriön humanitaariselta osastolta.

Somalian väliaikainen hallitus ja Etiopian joukot ovat keskittäneet islamistien vastaiset sotatoimensa Etelä-Somaliassa sijaitsevan alemman Juban alueelle. Maan nopeasti kehittyneissä sotatapahtumissa siviiliväestö ja pakolaiset ovat joutuneet epävarmaan ja turvattomaan asemaan. Siviiliväestön ja sotatoimiin osallistuvien raja on häilyvä, ja Kenia on sulkenut pakolaisilta rajansa. Muutama avustuskuljetus on päässyt rajan yli Keniasta Somaliaan.

YK:n alaisen Maailman elintarvikeohjelman (WFP) raportin mukaan 200 000 ihmistä odottaa Etelä-Somaliassa ruoka-apua, jota ei kuitenkaan pystytä sotatoimien vuoksi toimittamaan perille. Alemman Juban aluella ainoastaan Dhobleyn seudulle on pystytty toimittamaan ruoka-apua noin 10 000 ihmiselle. WFP antaa ruokahätäapua kaikkiaan noin kahdelle miljoonalle ihmiselle Somaliassa. Lisäksi sillä on erityisoperaatio meneillään etelän tulvista kärsineiden auttamiseksi.

Etelä-Somalian nykyinen humanitaarinen tilanne voi pahentua. Maailman terveysjärjestö WHO on huolissaan lisääntyneistä ripulitapauksista ja tutkii tilannetta mahdollisen koleraepidemian varalta. WHO toimittaa lääkkeitä, sairaalatarvikkeita ja polttoainetta alueen sairaaloille.

Noora Sandgren

Kirjoittaja työskentelee ulkoministeriön humanitaarisen avun yksikössä.