Shanghai lobbaa maailmannäyttelyä vuodeksi 2010

Ministeri Vilénin vetämä vienninedistämisvaltuuskunta jatkoi Kiinan vierailuansa keskiviikkona 18. syyskuuta Koillis-Kiinan Dalianissa. Dalian on viiden miljoonan asukkaan nopeasti kehittyvä meriteollisuus- ja logistiikkakeskus, jossa suomalaisyritykset näkevät paljon mahdollisuuksia liiketoiminnalleen. Osana liiketoimintojensa kehittämistä ja yhteistyön rakentamista Wärtsilä lahjoitti Dalianin merenkulkuyliopistolle dieselmoottorin opetuskäyttöön. Luovutusseremonian yhteydessä yliopisto kutsui Wärtsilän johtajan Mikael Mäkisen ja ministeri Vilénin yliopiston vieraileviksi professoreiksi.

Vierailu jatkui torstaina Shanghaihin. Shanghain kaupunki on Kiinan talouskasvun veturi. Shanghai on anomassa vuoden 2010 maailmannäyttelyä, ja pyrkii saamaan Suomelta tukea ehdokkuudelleen.
Päätöksen Suomen äänestyskäyttäytymisestä tekee ministeri Vilén joulukuussa. Ennen päätöstään ministeri kuulee teollisuuden ja muiden etujärjestöjen kantoja. Suomella ei ole tapana kertoa äänestyskäyttäytymisestään etu- eikä jälkikäteen. Toinen vahva kandidaatti on Moskova, jossa ministeri Vilén vierailee viikon kuluttua.

Perjantaina Shanghaissa pidetyssä suomalais-kiinalaisessa talousseminaarissa noin 200 kiinalaisyrittäjää kuunteli yli 50:n suomalaisyrityksen yhteistyötoiveita ja osapuolet rakensivat kontakteja näiden kanssa sektorikohtaisesti.

Kuopion kaupungin ja Shanghain Pudongin aluehallituksen kanssa solmittiin yhteistyösopimus. Sopimuksen keskeinen sisältö on tiedepuistojen välinen yhteistyö erityisesti pk-hightechyritysten kansainvälistymisen edistämiseksi. Kuopion teknologiakeskus Teknia koordinoi Suomen pään yhteistyötä. Yhteistyösopimus tukee ministeri Vilénin ja varaministeri Wei Jianguon keskusteluissaan esille ottamaa yrittäjyys yhteistyön lisäämistä.

Ministeri Vilén vihki myös Raflatacin tarralaminaattitehtaan sekä avasi Shanghain pääkirjastossa Helsingin olympialaisia esittelevän valokuvanäyttelyn. Lauantaina ministeri vierailee suuressa hammaslääketieteen messutapahtumassa, jossa on useita alan suomalaisia yrityksiä näytteilleasettajina. Suzhoussa ministeri tutustuu Stora-Enson sekä Koneen tehtaisiin.

Lauantai-iltana vierailu jatkuu Hongkongiin.