Seminarium: Det lönar sig att investera i mödravård

Det lönar sig att satsa på mödrars hälsa, negligerar man den blir det dyrbart. Mödrars och nyfödda barns dödsfall förorsakar årligen 15 miljarder dollars förluster i produktivitet globalt sett, poängterade FN:s befolkningsfond UNFPA:s bitträdande direktör Hedia Belhadj i Helsingfors i tisdags.

Preventivvård som fungerar besparar varje år 1,5 miljoner människor livet, berättade biträdande direktör Hedia Belhadj. Foto: Befolkningsförbundet Preventivvård som fungerar besparar varje år 1,5 miljoner människor livet, berättade biträdande direktör Hedia Belhadj. Foto: Befolkningsförbundet

Belhadj talade vid ett seminarium som ordnades av riksdagens befolknings- och utvecklingsgrupp tillsammans med Befolkningsförbundet, där man dryftade världens mödrars hälsotillstånd och presenterade kampanjen Push for Change som startade i Finland.

Varje minut dör en kvinna på grund av förlossning. Graviditet är den vanligaste dödsorsaken för unga flickor. 300 miljoner kvinnor lever med sjukdomar och handikapp som de  har ådragit sig i samband med förlossningar. De fakta som Belhadj räknar upp är mycket dystra.

Förutom riskerna med graviditet och förlossningar utgör hiv och aids ständiga hot för kvinnor. Kvinnornas andel av de nya smittofallen håller på att öka. Särskilt utsatta är unga, 15-24 åriga kvinnor. Risken för att råka ut för sexuellt våld är också störst för kvinnor och unga flickor.

En god hälsovård med rådgivningsservice och mediciner fick under 1900-talet bukt med mödradödligheten i de rika länderna, som t.ex. Finland. Situationen i Afrika söder om Sahara är en helt annan: graviditet och förlossning är fortfarande de vanligaste dödsorsakerna bland kvinnor.

Men det finns goda nyheter, påminner Belhadj. ”Vi vet vad som hjälper: preventivvård kan bespara en och en halv miljon människor livet per år.” UNFPA har räknat ut att kostnadseffektiviteten är störst när man fått kontroll över familjeplaneringen. Då kan man reducera risakbla graviditeter och familjernas storlek.

Stark servicekedja behövs

Man måste få till stånd starka hälsovårdskedjor i utvecklingsländerna. Det råder skriande brist på arbetskraft, berättar Hedia Belhadj: "Det behövs fyra miljoner hälsovårdsarbetare till Afrika och Asien, och 300 000 utbildade barnmorskor.”

Och de behöver givetvis skälig lön för sitt arbete, påpekar hon.

Att investera i mödrars hälsa betalar sig tillbaka flerfalt. Enligt UNFPA leder bristen på mödrahälsovård varje år till förluster på 15 miljarder dollar.

Enligt Belhadj behövs det varje år 6 miljarder US-dollar mer om millenniemålet för mödrars hälsa ska uppnås – det vill säga lika mycket som världen använder till militära utgifter på en och en halv dag.

Det skulle gå att få ordning på mödrahälsovården om utvecklingsländerna styrde 15 procent av sin budget till hälsovård och bidragsgivarländerna höll fast vid sin målsättning att utvecklingstödet ska utgöra 0,7 procent.

Det är inte många av utvecklingsländerna som har uppnått målet. Enligt Belhadj är de bara 3-4 stycken. Av Finlands långvariga samarbetspartners är Moçambique på rätt väg, konstaterade hon. Där har man lyckats höja hälsovårdens andel av budgeten till 8 procent från 4.

Dialog via lokala samfund

UNFPA arbetar i lokala samfund och når därmed en nationell nivå, förklarade Belhadj hur organisationen agerar gentemot begränsningen av de rättigheter till sexuell hälsa som håller på att växa.

Det är nödvändigt med stöd från männen anser hon. Till exempel arbetar man med religiösa ledare för att få slut på könsstympning. Med armén försöker man också hitta samarbetsformer; bland annat diskuterar man kondombruk och ansvarsfyllt sällskapande med beväringar.

I Etiopien har UNFPA provat på att betala ut belöningar till familjer som låter sina döttrar fortsätta skolgången istället för att gifta bort dem tidigt. Ett annat sätt att belöna ekonomiskt är att ge gravida kvinnor servicechecker till förlossningssjukhus.

Belhadj konstaterar att det inte alltid är lätt att förverkliga en dialog mellan olika religioner. ”Å andra sidan förbjuder ingen religion att man beskyddar flickor eller hjälper gravida kvinnor. Vi funderar hela tiden på vilka infallsvinklar vi ska använda när vi diskuterar med de olika samfunden.”

Finlands stöd viktigt

Seminarietalarna. Foto: Befolkningsförbundet Seminarietalarna. Foto: Befolkningsförbundet



Finland har länge understött UNFPA:s arbete. Särskild uppmärksamhet har man fäst vid sexuell och reproduktiv hälsa, och vid rättigheter som är förknippade med dessa ämnen, liksom också vid frågor om jämställdhet mellan könen. Finlands allmänna bidrag till befolkningsfonden år 2008 är 16 miljoner euro. Dessutom stödjer Finland fondens ungdomsprogram med en miljon euro om året. Med hjälp av stödet har UNFPA kunnat bygga upp en ungdomsstrategi och föra fram ungdomars rättigheter inom FN-systemet. Att förebygga tonårsäktenskap och -graviditeter är en viktig del av UNFPA:s arbete för att förstärka unga människors livsfärdigheter.

Marja-Leena Kultanen

terveys