Svenskt initiativ för att klimatsäkra utvecklingssamarbetet 

Sverige inrättar en internationell kommission med uppgift att garantera att världens biståndsinsatser bidrar till att avvärja klimatförändringen. Arbetet inleds redan i höst och kommer att slutföras under Sveriges tid som ordförande för EU år 2009, tillkännagav Dagens Nyheter i måndags.

Tidningsartikeln bygger på en intervju med statsminister Fredrik Reinfeldt.

"Sverige ligger i framkant som biståndsgivare. Men vårt och andras bistånd riskerar att sättas ur spel av klimatförändringarna. Kommissionens uppgift blir att ta reda på hur man kan använda biståndet för att möta klimathotet", statsministern säger.

De rekommendationer som uppstår som resultat av det ett och ett halvt år långa arbetet presenteras på hösten 2009 när Sverige är ordförande för Europeiska unionen.

Idén om en biståndskommission har funnits en tid på UD, men tog fast form i våras. För statsministern kom det avgörande ögonblicket när Tanzanias president Jakaya Kikwete var på statsbesök i Sverige i februari.

" Vi pratade om klimatet och han beskrev hur tungt det kändes att tvingas se på hur snön på Kilimanjaro bara smälte bort. Detta ställde problemet i blixtbelysning: Att det är utvecklingsländerna som drabbas snabbast av klimatförändringarna, samtidigt som de har minst resurser att göra något åt det", berättar Reinfeldt i intervjun.

Statsminister Reinfeldt lade fram klimatinitiativet för FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon i samband med klimattoppmötet i New York i måndags.

Marja-Leena Kultanen