Raportti: Itä-Aasian taloudellinen kehitys jatkuu vahvana
Itä-Aasian talouskasvu oli viime vuonna kymmenen prosentin luokkaa. Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan talouden kasvu jatkuu vahvana vuonna 2008, vaikka se todennäköisesti laskeekin hieman vuodesta 2007. Ruoan hinnan nousu on haaste myös Aasian maille.
Maailmanpankki julkaisi hiljattain Itä-Aasian talouskehitystä tarkastelevan raportin, East Asia & Pacific Update: "Testing Times Ahead". Raportissa arvioidaan ajankohtaisten maailmantalouden haasteiden, muun muassa Yhdysvaltojen talousongelmien ja öljyn sekä ruoan maailmanmarkkinahintojen nousun, vaikutusta Itä-Aasian taloudelliseen kehitykseen.
Itä-Aasian talouskehitys oli vuonna 2007 kokonaisuudessaan erittäin vahvaa, noin kymmenen prosenttia. Raportin mukaan nykyiset maailmantalouden epävarmuustekijät tulevat vaikuttamaan myös alueen talouksiin, mutta eivät kovin voimakkaasti.
Itä-Aasian talouskehitys on suhteellisen vahvalla pohjalla. Alueen valuuttavaranto on ennätyksellisen korkealla, pankkien ongelmaluottojen määrä on laskussa, julkinen velkataakka ei ole liian suuri ja reaalitalous on yleisesti ottaen hyvässä kunnossa.
Maailmanpankki ennustaa, että talouskasvun hidastuminen voi olla noin 1–2 prosentin luokkaa. Ennusteen toteutuessa alueen talouskasvu olisi edelleen noin 8,5 prosenttia vuonna 2008, samalla kuin ennuste OECD-alueen kehittyneille maille on vain 1,1–1,6 prosenttia.
Ruoan hinnan nousu suurin uhka
Yhteiskunnallisesti ruoan ja polttoaineen maailmanmarkkinahintojen nousu saattaa olla Itä-Aasian maille suurempi ongelma kuin globaalitalouden kasvunäkymien hidastuminen. Monissa alueen maissa ruoan hinta on noussut huomattavasti. Esimerkiksi Kiinassa, Vietnamissa, Mongoliassa ja Kambodzhassa ruoan inflaatio oli helmikuussa yli 20 prosenttia. Ruoan hinnan nousu on ongelma erityisesti köyhille väestöryhmille, jotka käyttävät suuren osan tuloistaan ruoan ostamiseen.
Maailmanpankin raportti toteaa, että monet alueen hallitukset ovat viime aikoina ottaneet käyttöön ruoan hinnan kasvua hillitseviä tukitoimia. Köyhimpien väestöryhmien ruokaostovoimaa on pyritty vahvistamaan tulonsiirtojen tai ruokaohjelmien avulla.
Vietnamin talous osoittaa ylikuumenemisen merkkejä
Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppanimaa Vietnam on yksi raportissa tarkastelluista maista. Vietnamin talouskasvu on viime vuosina ollut erittäin vahvaa, ollen yli kahdeksan prosenttia vuodessa kolmena edellisenä vuotena.
Raportissa esitellään esimerkkejä Vietnamin vahvasta kasvusta: Vuonna 2007 Vietnamissa rekisteröitiin 59 000 uutta yritystä (kasvu 26,3 prosenttia edellisvuodesta), ulkomaiset investoinnit kaksinkertaistuivat edellisvuodesta (kokonaismäärä 20,3 miljardia dollaria) ja muiden kuin öljytuotteiden vienti kasvoi 27 prosenttia edellisvuodesta.
Köyhyys on myös viimeisen kymmenen vuoden aikana vähentynyt Vietnamissa merkittävästi.
Maailmanpankki toteaa kuitenkin, että maan taloudessa on nähtävissä ylikuumenemisen merkkejä. Sen näkyvin merkki on voimakkaasti noussut inflaatio, joka helmikuussa oli 15,7 prosenttia, kun se vielä joulukuussa oli 6,6 prosenttia. Ruoan hinnan kasvuvauhti on ollut keskimääräisesti vielä voimakkaampaa. Vietnamin inflaation kasvu on seurausta muun muassa Kiinan kysynnän kasvusta johtuvasta kansainvälisen hintatason noususta (öljy, ruoka, rakennusmateriaalit). Myös eräät kansalliset toimet, kuten polttoaineiden hintasubventioiden vähentäminen, ovat nostaneet paikallista hintatasoa Vietnamissa.
Muita talouden ylikuumenemisen merkkejä Vietnamissa ovat voimakkaasti nousseet osakkeiden ja kiinteistöjen hinnat. Myös vaihtotaseen alijäämä kasvoi vuonna 2007 voimakkaan tuonnin kasvun johdosta - 40 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös luotonanto on kasvanut voimakkaasti - 50,6 prosenttia - vuodesta 2006 . Vietnamin hallitus on näistä makrotaloudellisista haasteistaan johtuen päättänyt uusista raha- ja finanssipoliittisista toimista, joilla pyritään vähentämään maan inflaatiovauhtia.
Maailmanpankin arvio Vietnamin talouskehityksestä on kuitenkin positiivinen. Vuodelle 2008 ennustetaan 7,5 - 8 prosentin ja ensi vuodelle 8,1 - 8,5 prosentin talouskasvua.
East Asia: Testing Times Ahead (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 83 sivua, 954 kt)
Max von Bonsdorff, Hanoi