Uttalande från ordförandeskapet på Europeiska unionens vägnar om presidentvalet i Nicaragua

Pressmeddelande 474/2006
20.11.2006

Europeiska unionen erkänner härmed resultatet av det nicaraguanska presidentvalet den 5 november 2006 – som Högsta valrådet meddelade den 14 november – och lyckönskar landets nyvalde president Daniel Ortega Saavedra.

Europeiska unionen välkomnar det höga valdeltagandet, som visar att det nicaraguanska folket ställer sig bakom en fredlig och demokratisk process. Europeiska unionens valobservatörsuppdrag har i sin preliminära rapport konstaterat att valet har genomförts korrekt på ett fredligt, konku rrenspräglat och öppet sätt, som möjliggör en fortsatt konsolidering av den demokratiska utvecklingen i landet.

Europeiska unionen uttrycker sitt stöd för landets framtida utveckling och betonar sin beslutsamhet att fortsätta ett nära och konstruktivt samarbete med Nicaragua. Europeiska unionen är övertygad om att den nya regeringen kraftfullt kommer att sträva efter fortsatt makroekonomisk stabilitet och fattigdomsbekämpning och framhåller vikten av att mänskliga rättigheter och internationella avtal på människorättsområdet respekteras liksom vikten av god samhällsstyrning och kampen mot korruption; allt detta är av central betydelse för landets framtida välstånd och medborgarnas välbefinnande.

De anslutande länderna Bulgarien och Rumänien, kandidatländerna Turkiet, Kroatien* och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien*, de potentiella kandidatländerna i stabiliserings- och associeringsprocessen Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro och Serbien samt Efta- och EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge liksom Ukraina och Republiken Moldavien ansluter sig till detta uttalande.

* Kroatien och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien omfattas även fortsättningsvis av stabiliserings- och associeringsprocessen.