Honduras: Litet stöd ger stora resultat i Mosquitia

Vid Moskitkusten i Honduras har ursprungsfolket miskitos börjat organisera sig. Stödet för medborgerligt deltagande och förbättrade mänskliga rättigheter som Finland har bidragit med har lett till anmärkningsvärda framsteg.

Av Puerto Lempiras befolkning på 15 000 är 90 % miskito. Foto: Emily Höckert Av Puerto Lempiras befolkning på 15 000 är 90 % miskito. Foto Emily Höckert

Länet Gracias a Dios som är beläget på Moskitkusten (Mosquitia) består av sex kommuner med staden Puerto Lempira som mittpunkt. Mosquitia är ett bortglömt område vid den karibiska kusten med många problem. Man kan bara ta sig dit med båt eller småflygplan. Naturförhållandena bidrar med ytterligare svårigheter. År 2007 for till exempel orkanen Felix iväg med en stor del av skörden.

Finlands ambassad i Managua stödjer miskitos organisering och kamp för mänskliga rättigheter.

När projektet tog sin början år 2004 fanns det knappt några lokala organisationer på gräsrotsnivå, eller förutsättningar för att förverkliga ursprungsbefolkningarnas rättigheter.

Fyra år senare sitter sju olika lokala organisationer regelbundet runt smma bord och förbättrar Mosquitias regionala samarbete. De har redan över 4000 medlemmar. Organisationerna representerar områdets tre viktigaste ekonomiska sektorer: fisket, skogshushållet och ekoturismen. Till gruppen hör dessutom yrkesdykare, invalidiserade dykare, åldriga miskitoindianer och kvinnoorganisationen MIMAT (Miskitu Indian Mirinka Asla Takanka) för ensamförsörjande mödrar och dykares änkor. Organisationen MIMAT har förbättrat kvinnornas syssselsättning med hjälp av återvinnings- och avfallshanteringsprojekt.

I och med projektet, som stöds av Finland, har området fått en utvecklingsstrategi. Dess mål är att Mosquitias röst ska höras i Honduras huvudstad Tegucigalpa och övertyga beslutsfattarna och de internationella biståndsorganisationerna om behovet av hjälp i Mosquitia.

Projektets koordinator Mario Argenal har hjälpt organisationerna med att planera och förverkliga planerna. Tidigare begränsades bidragsgivarna i Mosquitia närmast till Finland och FN. Nu får organisationerna också stöd från andra håll.

Mosquitiaprojektet stödjer FN:s millenniemål för minskning av fattigdom. Det är ett utmärkt exempel på utvecklingssamarbete som sker i riktning nerifrån och uppåt, och där lokal kunskap och  finansiellt stöd i liten skala har åstadkommit stora framsteg och hållbar, till delaktighet inspirerande utveckling.

Bans Lopez Solaisa vill se till att de mosquitiska traditionerna och odlingskulturen går i arv till kommande generationer. Foto: Emily Höckert Bans Lopez Solaisa vill se till att de mosquitiska traditionerna och odlingskulturen går i arv till kommande generationer. Foto: Emily Höckert

Finlands ambassad i Managua stödjer projektet också under år 2008. Stödet garanterar att den lokala organiseringen kan fortsätta och utvecklas. Ett av de viktigaste målen år 2008 är att få landets egna ministerier och det internationella samfundet att förbinda sig till att främja utvecklingen i Mosquitia utgående från regionens egna strategier.

Ett riksomfattande framsteg togs i Mosquitias strategi i oktober 2007 när det första nationella miskitomötet ordnades i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Där fick miskitos diskutera med representanter för regeringen och berätta om Mosquitias svåra belägenhet. I samband med mötena presenterade Mosquitias representanter sin regionala och rikstäckande utvecklingsstrategi för myndigheterna och bidragsgivarsamfundet. Resan till Tegucigalpa förde med sig nya samarbetsplaner och därmed nya möjligheter för att förverkliga de projekt som är under planering.

De äldre bekymrar sig över snabb kulturell förändring

Organisationen AAT (Almuk nani Asla Takanka) driver ålderstigna miskitos intressen och samlar och upplivar mosquitisk kultur.

Organisationens ordförande Bans Lopez Solaisa bidrar själv med många skatter till den kulturella kistan. Han föddes för 78 år sedan i Puerto Lempira, Mosquitia, där det då inte fanns mer än tre hus och en fin sandstrand. Nu är Purto Lempira det stora Mosquitiaområdets centrum och har 15000 invånare.

Fast Mosquitia är ett bortglömt, avlägset område bortom vägarna låter åldringarnas bekymmer inför utvecklingens riktning överraskande bekanta. Bans Lopez Solaisa är särskilt orolig över att odlingskulturen ska tyna bort. De unga vill enligt hoonm inte själva tillverka någonting mera. Man vill köpa mat och saker färdiga.

I Mosquitia är den här oron befogad för produktionsnivån är låg och det är svårt att skaffa saker till området, vilket gör att prisen stiger. Mosquitia har också en svag sysselsättningssituation.

Att uppliva odlingskulturen skulle vara en bra lösning på flera problem. Stödda av FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO visar äldre miskitos hur man odlar kokos och yuca. Organisationen försöker också utöka fjäderfämängden.

Kultrufestival och bibliotek ska hålla traditionerna vid liv

Organisationen AAT:s grå pantrar är också oroliga för att den traditionella mosquitomusik- och danskulturen ska försvinna eftersom de unga hellre lyssnar på reggaeton. Det är få som numera kan folkdanserna eller känner igen traditionella miskito-instrument. Organisationen planerar en två dagar lång festvial som ska gå av stapeln i april varje år. På festivalen ska det vara både traditionell och modern mosquitisk musik och dans, traditionella rätter ska ätas och samhörigheten höjas.

Flickorna har kommit för att lyssna på kvinnoföreningens möte. Foto: Emily Höckert Flickorna har kommit för att lyssna på kvinnoföreningens möte. Foto: Emily Höckert

Det finns inte många skriftliga dokument om Mosquitias historia och kultur och nu befarar man att också den muntliga traditionen ska försvinna. En viktig del av AAT:S verksamhet är därför att samla och nedteckna traditioner. På organisationens initiativ håller man på att grunda traktens första bibliotek, och där har man för avsikt att samla litteratur om Mosquitias ursprungsbefolkningar; miskitos, pech, garifuna och tawahka.

Biblioteket fungerar också som kulturarkiv. Ett av målen med biblioteksprojektet är att förbättra det svaga läsningsintresset i Mosquitia och göra litteratur mera tillgänglig. Finland stödjer Honduras kulturministeriums och AAT:s biblioteksprojekt med 40 000 euro.

Text och foton: Emily Höckert