Päiväreissullakin voi sattua yllätyksiä
Ota aina tarpeeksi kattava ja voimassaololtaan riittävän pitkä matkavakuutus, kun lähdet ulkomaille.
Sinullakin on varmaan kokemuksia siitä, ettei matkoilla kaikki aina suju ihan niin, kuin olet suunnitellut. Kommellukset voivat olla aivan harmittomia, mutta jotain vakavampaakin voi sattua eikä se riipu matkan kestosta tai matkustajan iästä. Kun jotakin tapahtuu, se tuntuu aina tulevan täysin odottamatta.
Mitä sitten tavallisesti tapahtuu? Esimerkiksi:
Omaisuutta katoaa. Yksi tavallisimmista tilanteista on se, että matkailija jättää tavaroita autoon ja huomaa takaisin tullessaan, että tavaroita on viety. Passin hankkiminen on ulkomailla huomattavasti kalliimpaa kuin kotimaassa, ja koko perheen passien katoaminen voi tuoda merkittävän loven matkabudjettiin.
Tapaturma kuten vaikkapa kaatuminen, voi sattua kenelle tahansa.
Moottoriliikenne on yksi suurimmista riskeistä ulkomailla. Vaikka et itse ajaisikaan, myös kyydissä olija voi joutua onnettomuuteen.
Matkalla voi sairastua. Mahataudit, hyttysten pistot ja vaikkapa ihon palaminen ovat tavallisia, mutta nekin voivat aiheuttaa lääkärissä käyntejä. Sairaskohtauksen voi saada missä tahansa.
Luonnonkatastrofit yllättävät. Etenkin kaukokohteissa varoitellaan erilaisista luonnonmullistuksista kuten tulvista, maanjäristyksistä ja trooppisista myrskyistä.
Sinulla saattaa olla myös harrastus, jossa on tavallista suurempi tapaturmariski. Tällaisia harrastuksia ovat esimerkiksi vuoristokiipeily tai laitesukellus.
Listaa voisi jatkaa pidemmällekin. Ennakoi ja ota aina ennen matkalle lähtöä matkavakuutus. Se kannattaa, varsinkin jos jotain vakavampaa tapahtuu.
Suomessa sairasvakuutettu voi saada eurooppalaisella sairaanhoitokorttilla lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa oleskellessaan siellä tilapäisesti. Hoidettavan maksettavaksi jää omavastuuosuus. Kortilla ei kuitenkaan voi saada sairaankuljetusta Suomeen.
Sairaalalaskut voivat nopeasti nousta tuhansiin euroihin. Ambulanssilennot ulkomailta Suomeen maksavat kymmeniä tuhansia euroja.
Vakuutuksella saat yleensä hoitoa parempitasoisessa sairaanhoitopaikassa. Vakuutusyhtiö hoitaa tavallisesti myös yhteydenpidon sairaalaan ja maksaa suoraan laskun heille.
Kuolemantapaus on aina suuri järkytys omaisille. Vainajan kuljettaminen Suomeen – etenkin arkkukotiutus – voi olla todella kallista. Jos vainajalla on voimassa oleva matkavakuutus, vakuutusyhtiö huolehtii vainajan kotiutusjärjestelyistä ja maksaa siitä aiheutuvat kustannukset.
Emme siis voi liikaa korostaa matkavakuutuksen tärkeyttä. Se helpottaa suuresti ongelmatilanteissa. Siellä missä eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei voi käyttää eikä matkustajalla ole vakuutusta, kulut jäävät matkustajan itsensä tai hänen omaistensa maksettaviksi. Jos rahaa ei ole, tilanne on erityisen ikävä.
Turistit eivät kuulu paikallisen sosiaaliturvan piiriin. Ulkoministeriö ei voi maksaa yksityisten henkilöiden sairaala- , hautaus- tai kotiutuskuluja. Paikallinen lainsäädäntö määrittelee sen, miten kyseisessä tapauksessa menetellään, ja käytäntö voi olla todella karu.
Ota aina tarpeeksi kattava ja voimassaololtaan riittävän pitkä matkavakuutus, kun lähdet ulkomaille. Tarkista myös vakuutusehdot ja kysy, tarvitsetko lisäturvaa tavallista suurempien riskien vuoksi (matkustaminen epävakaille alueille, olemassa olevat sairaudet, riskialttiit harrastukset). Koronatartuntoihin liittyen on edelleen hyvä muistaa, että vakuutus todennäköisesti korvaa, jos sairastut koronaan, mutta karanteenista aiheutuvia kuluja se ei kata.
Jos jotakin sattuu, ole yhteydessä vakuutusyhtiösi vahinkopalveluun, josta saat tarkemmat toimintaohjeet.
Ulkoministeriön kansalaispalvelut toivottavat kaikille turvallista matkaa!