Generaldirektör Töpfer: UNEP bör omedelbart engageras i Irak

Engagemang för en bättre miljö, särskilt rent vatten, bör omedelbart köra igång i Irak, ty människorna är beroende av det, sade generaldirektören för FNs miljöprogram UNEP, Klaus Töpfer på en presskonferens på tisdagen i Helsingfors.

Om tidtabellen konstaterade dr Töpfer att UNEP inte verkar separat utan som en del av FN-familjen. När säkerhetsrådet visar grönt ljus, är vi redo att verka, sade han. Verksamheten får extra fart av att UNEP kommit ut med en färsk rapport om miljöproblemen i Irak. Ordförande för vederbörande arbetsgrupp var Finlands tidigare miljöminister Pekka Haavisto.
Töpfer besökte Finland den 11-13 maj och träffade bl.a statsminister Anneli Jäättenmäki, utrikesminister Erkki Tuomioja, miljöminister Jan-Erik Enestam och representanter för medborgarorganisationerna. Han besökte också Joensuu universitetet, Meteorologiska institutet och Finlands miljöcentral.

UNEP har på ett betydande sätt klargjort miljöskadorna i krigs- och krisområden och vill skapa förutsättningar för människor att flytta tillbaka och börja återuppbyggnadsarbetet. Töpfer tackar Finland för det stöd som UNEP erhålligt. han vill även nämna Pekka Haavisto som arbetat för UNEP i Kosovo, Afghanistan, de palestinska områdena och Irak.

UNEP har på ett centralt sätt förverkligat målsättningarna för toppmötet för hållbar utveckling som senaste år hölsl i Johannesburg. Viktiga teman är bl.a det internationella tioårsprogrammet att förändra produktions- och konsumtionsvanor samt den internationella kemikaliestrategin.

På måndagen besökte Töpfer Joensuu, som är ett av UNEP utsett partnerskapsuniversitet för hållbar utveckling, särskilt i Afrika. Övriga partneruniversitet är universitetet i Namibia, Natal universitetet i Sydarfrika och Tumaini universitetet (Iringa-campus) i Tanzania.
Att Joensuu universitetet valdes till partnerskapsuniversitet beror på flera orsaker, men i Joensuu har man utmärkt sig i synnerhet inom skogsforskningen. Därtill har man ett bra program för hållbar utveckling, sade dr Töpfer.









Closer Cooperation on Climate Change to Environmental Education Agreed Between UNEP and Finland(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UNEP outlines strategy for protecting people and the environment in post-war Iraq(Linkki toiselle web-sivustolle.)

YK
ympäristö
ympäristönsuojelu