Opiskelijat suunnittelivat kokoustarjoilut Arktisen neuvoston ulkoministerikokoukseen

Arktisen neuvoston yhdestoista ministerikokous järjestettiin Rovaniemellä 7.5.2019. Suomi isännöi kokouksen ja ulkoministeri Timo Soini toimi sen puheenjohtajana. Kaikki arktisen neuvoston jäsenmaiden ulkoministerit osallistuvat kokoukseen. Ulkoministerikokouksen järjestelyissä noudatettiin ympäristövastuullista kokouskonseptia. Kokousvieraille tarjottu ruoka on olennainen osa kestäviä kokousjärjestelyitä. Sen osalta ulkoministeriö teki tiivistä yhteistyötä paitsi paikallisten toimijoiden myös Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa.

Kuva: Jouni Porsanger
Arktisen neuvoston ulkoministerikokous järjestettiin Lappi Areenalla Rovaniemellä 7. toukokuuta. Kokous päätti Suomen puheenjohtajakauden. Kuva: Jouni Porsanger

Ympäristövastuullinen kokoustaminen on Arktisen neuvoston puheenjohtajuustiimin ja WWF Suomen yhteistyössä kehittämä konsepti, jonka avulla kokousjärjestelyissä huomioidaan vastuulliset tarjoiluratkaisut, vähennetään roskan ja hävikin määrää sekä huomioidaan keinoja vähentää päästöjä.

Suomen juuri päättyneen Arktisen neuvoston puheenjohtajakauden järjestelyissä noudatettiin kahden vuoden ajan ympäristövastuullisuutta. Muu ulkoministeriö on ottanut ohjeiston käyttöön tänä keväänä.

Kaikki alkaa arvoista

Kokousjärjestelyissä haluttiin näyttää Suomen nuorten ammattilaisten osaamista. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu sai yhteydenoton koskien menusuunnittelua ulkoministeriön arktisen tiimin konferenssivastaava Annariina Kukkoselta alkusyksystä 2018. Projektiin lähtivät mukaan Ruokatuotannon johtamisen koulutuksen toisen vuoden keittiömestariopiskelijat lehtori Jari Karjalaisen johdolla.

Opiskelijat Aleksi Lukka ja Erika Helme pitivät projektia erittäin mielenkiintoisena:

”Innostuimme tehtävänannosta heti, sillä tapahtuman arvot vastasivat täysin omiamme. Vastuullinen, terveellinen, kasvispainotteinen, käsityönä tehty herkullinen lähiruoka on juuri sitä, mistä ammennamme inspiraatiota tekemiseemme.”

”Aloitimme suunnitteluprosessin kartoittamalla mitä keväällä on sesongissa, virittäytymällä Lappi-tunnelmaan ja tutustumalla WWF:n ruokaoppaisiin. Haastavinta suunnittelussa oli kokouksen ajankohta ja paikka: keväinen Lappi, jonka luonto on vasta heräämässä.”

 Ruokatuotannon johtamisen 2. vuoden koulutusohjelman opiskelijat tekivät menusuunnittelun osana opintojaksotehtävää. Kuvassa vasemmalta oikealle: Erika Helme, Elli Pietilä, Ilkka Oksanen, lehtori Jari Karjalainen, Lotta Seppä, Neea Johansson, Ronja Laakkonen ja Aleksi Lukka sekä ulkoministeriöstä Katariina Prepula, Annariina Kukkonen ja Kalle Kankaanpää.
Ruokatuotannon johtamisen 2. vuoden koulutusohjelman opiskelijat tekivät menusuunnittelun osana opintojaksotehtävää. Kuvassa vasemmalta oikealle: Erika Helme, Elli Pietilä, Ilkka Oksanen, Jari Karjalainen, Lotta Seppä, Neea Johansson, Ronja Laakkonen ja Aleksi Lukka sekä ulkoministeriöstä Katariina Prepula, Annariina Kukkonen ja Kalle Kankaanpää.

”Tiimityöskentely sujui hyvin ja olemme tyytyväisiä ja ylpeitä lopputuloksesta. Samoin viestintä ulkoministeriön kanssa sujui hyvin. Palaute oli asiallista, rakentavaa eikä muutoksia tarvinnut juurikaan tehdä. Oli ilo tehdä yhteistyötä ja jäi tunne, että toimeksiantajakin oli tyytyväinen”, toteaa vielä projektipäällikkönä toiminut Aleksi Lukka.

Vasemmalla kokousdelegaattien ja oikealla ministerien lounasmenu.
Vasemmalla kokousdelegaattien ja oikealla ministerien lounasmenu.

Tarjottavien alkuperä selvillä

Jotta voitiin olla varmoja siitä, että tarjoilut valmistettiin ympäristövastuullisista raaka-aineista, konferenssivastaava Kukkonen pyysi eri catering-yrityksiä listaamaan tarjoiluissa käytettävät raaka-aineet.

”Oli ilo nähdä, että esimerkiksi Arktikumissa 6.5. pidetyn ministeri-illallisen sekä 7.5. pidetyn jäähyväisvastaanoton raaka-aineet todellakin tulivat läheltä”, toteaa Kukkonen. ”Vaikka vastuullisuus kuuluu jo monen yrityksen toimintaan, ei sitä kuitenkaan aina mietitä loppuun asti. Tarjonnan sopeuttaminen kauden tuotteisiin ei välttämättä ole aina helppoa. Tässä onkin tilaajalla vastuu keskustella yhteistyössä palveluntarjoajien kanssa, mikä olisi vastuullisin valinta”, jatkaa Kukkonen.

Rovaniemen ulkoministerikokous järjestettiin Lappi Areenalla. Kokous 7.5. päättyi lounaaseen.
Rovaniemen ulkoministerikokous 7.5. päättyi lounaaseen.

 

Kokouksissa tarjottu ruoka sai erittäin positiivisen vastaanoton, sitä kehuivat niin ministerit ja muut kokousvieraat kuin mediakeskuksessa työskennelleet toimittajatkin. Ympäristövastuullisuus on tullut kokouspöytiin jäädäkseen.