Onko kehitysyhteistyö eettistä palvellessaan liike-elämän etuja, kysyttiin ministeri Hassilta

Kehitysyhteistyöministeri Satu Hassilta kysyttiin ulkoasiainministeriön neljännessä eli viimeisessä online-keskustelussa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) perjantaina 27. huhtikuuta, kuinka eettistä on sellainen kehitysyhteistyö, joka palvelee suomalaisen liike-elämän pyrkimyksiä. Hassin mukaan liike-elämän tavoitteet eivät ole Suomen kehitysyhteistyön etusijalla, vaan päätavoitteina on köyhyyden vähentäminen, kansainvälisten ympäristöuhkien torjuminen sekä demokratian, ihmisoikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen.

Hassi kertoi kehitysmaissa vieraillessaan pitäneensä ministereille monia palopuheita koulutuksen merkityksestä ja painottaneensa, että ensin koulutetaan lapsia ja sitten rikastutaan eikä toisin päin.

Koulunkäyntiin liittyy olennaisesti myös aids-epidemian torjuminen. Hassi kertoi, että esimerkiksi Sambiassa opettajia kuolee nykyään aidsiin nopeammin kuin uusia opettajia ehditään kouluttaa yliopistoissa.

Internetistä Hassi totesi, että monissa tapauksissa tietokoneista ja nettiyhteyksistä on ollut paljon apua kehitysmaissa. Jotkut afrikkalaiset käsityötaitelijat ovat saaneet tuotteitaan maailmanmarkkinoille internetin kautta. Samoin sorretut alkuperäiskansat saavat netin kautta viestinsä leviämään ympäri maailman valon nopeudella.

Voidaanko kehitysyhteistyön keinoin saada mitään pysyvää aikaiseksi, jos nykyiseen kansainväliseen markkinasysteemiin ei puututa, kysyi yksi keskusteluun osallistunut. Hassi vastasi, ettei kehitysyhteistyö yksin riitä, tarvitaan myös esimerkiksi kauppasäännösten muuttamista. Askel oikeaan suuntaan on EU:n päätös vapauttaa köyhimpien maiden tuotteet tulleista.

Ulkoasiainministeriö isännöi valtionhallinnon keskustelufoorumia huhtikuun ajan osoitteessa otakantaa.fi. Kukin ulkoasiainhallinnon ministereistä osallistui vuorollaan tunnin pituiseen online-keskusteluun. Kaikki keskustelut löytyvät sivujen online-keskusteluarkistosta.