Ministerit keskustelevat maailman kauppajärjestö WTO:n tulevaisuudesta

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuu WTO:n 13. ministerikokoukseen 26.-29. helmikuuta ja sitä edeltävään EU:n kauppaministerikokoukseen 25. helmikuuta Abu Dhabissa. Suomi pitää erityisen tärkeänä kokouksessa WTO:n riitojenratkaisujärjestelmän toimintakyvyn palauttamista.

WTO:n ministerikokousta edeltävässä EU:n kauppaministerien kokouksessa valmistellaan EU:n yhteisiä kantoja WTO:n ministerikokoukseen. Ville Tavion mukaan Suomelle ja EU-maille tärkein tavoite on edetä järjestön riitojenratkaisujärjestelmän uusimisessa ja täyden toimintakyvyn palauttamisessa.

”Yrityksemme tarvitsevat ennakoitavuutta. Toimiva riitojenratkaisujärjestelmä on välttämätön, jotta voimme varmistaa kansainvälisen kaupan yhteisten pelisääntöjen noudattamisen”, ministeri Tavio sanoo.

Lisäksi Suomi pitää kokouksessa tärkeänä jatkaa sähköisten toimitusten tullittomuutta - ns. tullimoratoriota - sekä käynnistää WTO-keskustelu teollisuuden valtiontuista. Tullimoratorio tarkoittaa, että internetin välityksellä sähköisesti toimitettavista tuotteista ja palveluista ei jatkossakaan kerätä tulleja.

”Digitaalinen kauppa on nykypäivää. On tärkeää, että sille ei aseteta uusia esteitä eikä lisätä kaupasta yrityksille ja kuluttajille aiheutuvia kustannuksia”, ministeri Tavio toteaa.

Abu Dhabin ministerikokouksessa kaksi uutta maata, Komorit ja Itä-Timor, on määrä hyväksyä WTO:n jäseniksi, jolloin järjestön jäsenmäärä nousee 166:een. Lisäksi esillä ovat mm. jo valmiiksi neuvotellut palvelukauppaa ja investointeja koskevat useanväliset aloitteet, joissa osa WTO-jäsenistä, myös Suomi, on mukana.

Virallisen kokouksen lisäksi ministeri osallistuu kahteen oheistapahtumaan, joista toinen keskittyy siihen, miten kehitysmaita voidaan auttaa hyödyntämään WTO-jäsenyyttään täysimittaisesti. Suomen tukema ACWL-järjestö (Advisory Center on WTO Law) tarjoaa kehitysmaille oikeudellista apua mm. WTO:n riitojenratkaisujärjestelmän hyödyntämiseen. Lisäksi ministeri osallistuu paneeliin kauppa ja kestävyys -tapahtumassa, jossa keskustellaan kiertotalouden toimintaedellytysten parantamisesta kansainvälisissä arvoketjuissa. Suomella on clean techissä huippuosaamista ja vahvat kaupalliset intressit.

Ministeri Taviolla on myös useita tapaamisia muiden maiden kauppaministeri­kollegojen kanssa. Tapaamisissa käsitellään WTO-asioiden lisäksi myös kahdenvälisiä asioita, etenkin kauppaan liittyen.

Lisätietoja:

  • ulkomaankauppa- ja kehitysministerin diplomaattiavustaja Reetta Härönoja, puh, +358 050 521 3892 (matkan aikana)
  • yksikön päällikkö Ilkka Saarinen, kauppapolitiikan yksikkö, puh. +358 295 350 478
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi