Minister Väyrynen i Egypten: Mera kommersiellt samarbete, nya former för utvecklingssamarbetet
Under sin exportfrämjande resa till Egypten i slutet av februari betonade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen att utvecklingssamarbetet mellan Finland och Egypten kommer att fortsätta, även om formerna förändras.
Minister Väyrynen träffade under sin resa flera egyptiska ministrar. Väyrynen berättade att innehållet vid ministermötena var likriktat dvs. det koncentrerade sig på att förskjuta relationerna mellan Finland och Egypten i en mera handelsekonomisk riktning medan utvecklingssamarbetet fick mindre uppmärksamhet.
”Utvecklingssamarbetet kommer ändå att fortsätta. Det har uppstått ett missförstånd om saken. Egypten har tagit sig upp till länder med medelinkomst, vilket betyder att det inte längre är ett av de huvudsakliga mottagarländerna eller ett problemland vad utvecklingssamarbete beträffar. Men vi kommer att fortsätta med samarbetet och utveckla nya redskap för det, som bättre svarar mot den nya situationen och som kan stödja de ekonomiska relationernas utveckling”, berättade Väyrynen under sin Egyptenresa.
Väyrynen påpekade att en jämförelse av Egyptens och Finlands handelssiffror inte ger en sann bild av verkligheten eftersom mycket av handeln bedrivs via tredje land. Väyrynen beskrev de nu rådande relationen mellan Finland och Egypten som ”vändningen av ett nytt blad”.
”Förändringen i samarbetets natur kommer säkert att leda till mera handel och investeringar”, tillade han.
Av utvecklingssamarbetets nya instrument i Egypten nämnde Väyrynen som exempel programmet Finnpartnership, räntestödskrediterna, institutionellt samarbete, samt de finansieringsmöjligheter som EU och Afrikanska unionen erbjuder.
”Förändringen innebär inte alls att Egyptens ställning försvagas. Samarbetets volym fortsätter säkert som förut. De nya samarbetsinstrumenten kan ur Egyptens synpunkt till och med vara ännu effektivare än de gamla samarbetsformerna” konstaterade minister Väyrynen.
Väyrynen tror att det kommer att uppstå mera affärssamarbete med egyptiska företag i framtiden. Förutom ICT-branschen ser Väyrynen samarbetspotential framför allt inom miljösektorn.
”Egyptiernas intresse för bioenergi, sol- och vindkraft är väldigt stort. Innovationer som förenar energiinbesparing, hälsovård och ICT tycks intressera mycket.”
Alexandrias riskavfallsverk fint exempel på samarbetet
Under sitt besök i Egypten bekantade sig minister Väyrynen också med det verk för behandling av miljöfarligt avfall i Alexandria som finansierats med finska utvecklingssamarbetsmedel i samarbete med egyptiska myndigheter. Ministern berättade att han fick en mycket positiv bild av verket.
”Man har utnyttjat finsk expertis på ett synnerligen viktigt område. Projektet är ett viktigt pilotprojekt i Mellanöstern, där flera liknande verk behövs. Förhoppningsvis fungerar detta som exempel också på annat håll.”
Väyrynen anser att avfallsverket i Alexandria också utgör ett gott exempel på handelsstödjande utvecklingssamarbete, vilket är ett av de nya samarbetsinstrumenten för Finland och Egypten.
”Egyptiska företag behöver kvalitetsintyg för export över att deras avfall har behandlats ändamålsenligt. Utan kvalitetsintyg är export omöjlig. Det lönade sig alltså också ur handelssynpunkt att finansiera avfallsverket”, konstaterade Väyrynen.
Under sitt fyra dagar långa besök invigde Väyrynen Finlandspaviljongen vid Kairos ICT-mässa, träffade flera egyptiska ministrar, deltog i ett finsk-egyptiskt businesseminarium, besökte i Alexandria förutom avfallsverket också Anna Lindh- stiftelsens bibliotek samt representerade Finland vid ICT-ministermötet mellan EU och Medelhavsländerna.
Väyrynen besökte Egypten för första gången år 1986 i egenskap av Finlands utrikesminister. I sitt öppningsanförande vid ICT-mässan sade han sig vara glad över landets utveckling och nöjd över sin egen möjlighet att främja utvecklingen ytterligare.
”Den största förändringen är absolut den reformvänliga linje som Egypten har anammat. Systemet är fortsättningsvis mycket statscentrerat men för 22 år sedan var Egypten ett typiskt socialistiskt land där det fanns väldigt lite utrymme för privat företagsamhet. I och med privatiseringen har marknaden öppnats, vilket syns i form av den ekonomiska tillväxten. Ekonomisk utveckling är nyckeln till reducering av fattigdomen”, konstaterade han.
Text och bilder: Päivi Arvonen
Skribenten är frilansjournalist bosatt i Egypten.