Ministeri Tavio nostaa esiin suomalaista osaamista COP28:ssa Dubaissa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio matkustaa Dubaihin, Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin 2.–4. joulukuuta. Ministeri Tavio osallistuu YK:n ilmastosopimusten osapuolikokouksen (COP28) yhteydessä järjestettäviin tapahtumiin ja tapaa muiden maiden ministereitä sekä elinkeinoelämän ja kansainvälisten järjestöjen edustajia.

YK:n 28. ilmastosopimusten osapuolikokous kokoaa varsinaisten neuvottelujen rinnalla kymmeniä tuhansia kokousosallistujia – tänä vuonna odotetusti jopa 70 000 – keskustelemaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja haasteista sekä puhtaan siirtymän luomista taloudellisista mahdollisuuksista.

Ministeri Tavio näkee vierailun tilaisuutena osallistua kestävää kauppaa sekä puhdasta siirtymää koskevaan kansainväliseen keskusteluun ja tuoda esille Suomen vahvuuksia: ”Tämä on tilaisuus esitellä maailmalle innovatiivisia ja vastuullisia suomalaisia ratkaisuja ja osaamista, jotka vahvistavat yritysten kilpailukykyä.”

Suomi on COP28:ssa mukana ensimmäistä kertaa omalla maapaviljongilla. Climate Leadership Coalitionin (CLC), Keskuskauppakamarin ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) aloitteesta käynnistettyä hanketta vetää Business Finland. Paviljongin tapahtumissa ovat mukana suomalaiset yritykset ja tutkimuslaitokset sekä kolmannen sektorin toimijat.

Ministeri Tavio osallistuu Suomen paviljongissa muun muassa Nokian järjestämään paneelikeskusteluun puhtaasta siirtymästä, digitalisaatiosta ja kriittisistä mineraaleista sekä pitää keynote-puheen EK:n kansainvälisen kaupan roolia ilmastoimissa tarkastelevassa tilaisuudessa. Ministeri avaa myös ulkoministeriön ja UN Womenin naiset, rauha ja ilmastoturvallisuus -aiheisen yhteistapahtuman sekä Ilmatieteen laitoksen ja Suomen punaisen ristin kanssa toteutetun tilaisuuden, joka esittelee Suomen tukemaa työtä meteorologisten palveluiden ja sään ennakkovaroitusjärjestelmien rakentamisessa kehittyvissä maissa.

Yksityisen sektorin osaamisen ja rahoituksen vivuttaminen mukaan kestävän kehityksen edistämiseen korostuu ministeri Tavion vierailulla. Ministeri osallistuu Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden yhteisen aloitteen lanseeraukseen, jonka tavoitteena on vivuttaa yksityistä rahoitusta miljardiluokassa. Ministeri pitää avauspuheenvuorot myös Maatalouden kansainvälisen kehitysrahasto IFADin sekä Pohjoismaisen kehitysrahaston tilaisuuksissa, joiden tavoitteena on edistää yksityisten pääomien kohdistumista erityisesti äärimmäisiin sääoloihin sopeutumiseen. ”Yksityisen sektorin mukaan saaminen on keskiössä, jotta saavutamme kansainväliset tavoitteet ”, ministeri Tavio korostaa. 

Ministerin ohjelmaan kuuluu myös keskusteluja muiden maiden ministerien ja elinkeinoelämän sekä Suomen tukemien kansainvälisten järjestöjen edustajien kanssa. COP28 tarjoaa runsaasti tilaisuuksia vuoropuhelulle ministerin molempien vastuualueiden aiheista Suomen keskeisten kumppaneiden kanssa.

Lisätietoja