Mahdollisesti 29.3.2019 toteutuvan sopimuksettoman Brexitin vaikutus kaksikäyttötuotteiden vientiin

Brexit-ratkaisut vaikuttavat myös EU:sta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vietävien luvanvaraisten kaksikäyttötuotteiden vientilupamenettelyihin. Vielä ei ole tiedossa toteutuuko Brexit 29.3.2019, vai saako Yhdistynyt kuningaskunta lykkäystä eropäivämäärään. Mikäli Brexit toteutuu 29.3.2019 ja Yhdistynyt kuningaskunta eroaa EU:sta ilman sopimusta, sovelletaan 30.3.2019 klo 01:00 (Suomen aikaa) jälkeen EU:sta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tapahtuviin vienteihin Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksymää EU:n yleistä vientilupaa (EU001). Kyseistä yleislupaa sovelletaan nykyisin vienteihin Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Japaniin, Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Norjaan, Sveitsiin ja Liechtensteiniin. Mikäli sopimukseton ero näyttää toteutuvan, Yhdistyneen kuningaskunnan EU001-yleisluvan maakatteeseen lisäävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus on tarkoitus julkaista eroa edeltävänä päivänä eli 28.3.2019 Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

EU:n yleislupa (EU001) kattaa Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan. Yleislupa ei kata Kanaalisaaria, Mansaarta eikä Brittiläisiä merentakaisia alueita.

Mikäli yllä oleva toteutuu, ja EU:sta eronnut Yhdistynyt kuningaskunta liitetään EU001-yleisluvan maakatteeseen, viejät noudattavat seuraavaa menettelyä:

  • Viejän on ilmoitettava ulkoministeriölle sähköisen asiointipalvelun lomaketta käyttäen luvanvaraisten kaksikäyttötuotteidensa viennistä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan 30 päivän kuluessa ensimmäisen vientitoimituksen jälkeen. Tämä yksi ilmoitus riittää myös tulevien saman tyyppisten vientien osalta.
  • Ilmoitusmenettely EU001vientiluvan käytöstä ei kuitenkaan koske kaikkia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kohdistuvia vientejä, sillä muun muassa tietyt sensitiiviset kaksikäyttötuotteet vaativat yksittäistä vientiä koskevan ulkoministeriön myöntämän vientiluvan. Viejän vastuulla on selvittää, ovatko sen viemät tuotteet kyseisiä sensitiivisiä kaksikäyttötuotteita. Kyseiset tuotteet ovat lähtökohtaisesti niitä, joille tarvitaan lupa myös EU:n sisällä jäsenmaiden välisissä siirroissa. Tietoa siitä, mihin kaksikäyttötuotteisiin EU001 yleislupaa ei voi käyttää, löytyy asetuksen (EY) N:o 428/2009 liitteestä II g.
  • Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kohdistuviin vienteihin sovelletaan myös Euroopan neuvoston kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen (EY) N:o 428/2009 sekä kansallisen lain 562/1994 ehtoja, muun muassa viejän ilmoitusvelvollisuuden sekä viranomaistahon lupamenettelyn harkinnanvaraisuudesta tietyissä tilanteissa, kun kyse on sellaisista kaksikäyttötuotteista, jotka eivät asetuksen (EY) N:o 428/2009 liitteen 1 mukaan muutoin tarvitsisi vientilupaa.
  • EU001 –vientilupaa ei sovelleta vientiin Kanaalisaarille, Mansaarelle eikä Brittiläisille merentakaisille alueille. Niihin menevän valvonnanalaisten kaksikäyttötuotteiden viennin osalta viejän on etukäteen haettava vientilupaa ulkoministeriöstä.

Lisää tietoa unionin yleisen vientiluvan (EU001) käytöstä löydät muun muassa asetuksen (EY) N:o 428/2009 9 artiklasta sekä kyseessä olevan asetuksen liitteestä II a.

Mikäli sinulla on edelleen kysyttävää sen jälkeen kun olet tutustunut kaikkeen yllä käsiteltyyn materiaaliin, voit olla yhteydessä tuo-30@formin.fi tai Tullin ajantasainen Brexit-tieto löytyy sivustoilta:

https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/brexit(Linkki toiselle web-sivustolle.)

https://tulli.fi/yritysasiakkaat/brexit(Linkki toiselle web-sivustolle.)