Lisätalousarvio lupaa tukea vähiten kehittyneiden maiden ilmastotoimiin

Suomi on myöntämässä lisää tukea ilmastotoimiin vähiten kehittyneissä maissa sekä muuttoliikkeiden taustasyihin vaikuttavaan EU:n Afrikka-hätärahastoon. Kehitysyhteistyövarojen yhteensä 4,5 miljoonan lisäys sisältyy hallituksen tämän vuoden toiseen lisätalousarvioesitykseen.

”Kaksi rahoituslisäystä ovat kehityspolitiikan kokonaisuutta ajatellen pieniä mutta todella tarkkaan kohdennettuja. Ilmastorahastolla tuemme ilmastonmuutoksesta kaikkein eniten kärsiviä maita ja Afrikka-hätärahastolla vaikutamme muun muassa muuttoliikkeen perimmäisiin syihin. Molempien rahastojen tarpeet ovat niiden varoja suuremmat, joten Suomen lisäpanostukset tulevat todelliseen tarpeeseen”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Lisätalousarvio esittää vähiten kehittyneiden maiden ilmastotoimiin kahden miljoonan euron tukea. Vähiten kehittyneet maat ja kehittyvät pienet saarivaltiot on nostettu Pariisin ilmastosopimuksen erityiskohderyhmäksi. Köyhimmät maat ovat aiheuttaneet vähiten kasvihuonepäästöjä, mutta kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista ankarimmin.

Vähiten kehittyneiden maiden rahasto (Least Developed Countries Fund) on YK:n ilmastosopimuksen vuonna 2001 perustama vapaaehtoinen rahasto, joka tukee vähiten kehittyneiden maiden sopeutumista ilmastonmuutokseen. Suomi on tukenut rahastoa sen perustamisesta saakka keskimäärin 1,6 miljoonan euron vuositasolla. Nyt tehty päätös palauttaa rahaston Suomen tuen piiriin muutaman vuoden tauon jälkeen. Tällä vastataan samalla siihen tavoitteeseen, että Suomen ilmastorahoitus jakautuu tasapuolisesti ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja sen hillintään.

EU:n Afrikka-hätärahastoon ( EUTF) on määrä myöntää 2,5 miljoonaa. Suomi on aiemmin tukenut rahastoa yhteensä viidellä miljoonalla eurolla

Afrikka-hätärahasto perustettiin EU-Afrikka -muuttoliikehuippukokouksessa vuonna 2015 Maltan Vallettassa. EUTF rahoittaa hankkeita, joilla pyritään vaikuttamaan muuttoliikkeiden perimmäisiin syihin. Varoja ohjataan Sahelin ja Tšad-järven alueelle, Afrikan sarveen ja Pohjois-Afrikkaan. Rahaston vahvuutena on ollut ketteryys: sen kautta muuttoliikkeeseen liittyviin akuutteihin tarpeisiin on voitu vastata nopeasti. Tuloksia on saavutettu etenkin Sahelin alueelle ja Libyassa; Suomelle Afrikan sarvi on rahaston toiminnassa painopistealue.

Hallitus antoi tämän vuoden toisen lisätalousarvioesityksensä eduskunnalle torstaina 25. lokakuuta.