Kumppanuudella kaupanesteitä selättämään
Yritysten kannattaa raivata markkinoillepääsyongelmia yhdessä viranomaisten kanssa. Unionin ulkopuolisissa maissa pulmia voidaan ratkoa yhteistyöllä ulkoministeriön kanssa ja kytkemällä tarvittaessa mukaan kumppaniksi EU:n koneiston.
Yritysten ja viranomaisten yhteistyön tiivistäminen on paras lääke markkinoillepääsypulmiin. Kuva Vuokko Ritari
Uusien kaupanesteiden syntymistä ehkäistäisiin parhaiten, jos riskejä voitaisiin yhteisvoimin ennakoida etukäteen.
EU on koonnut voimansa parantaakseen yritystensä markkinoillepääsyedellytyksiä unionin ulkopuolisilla markkinoilla. Syksyllä 2006 Suomen puheenjohtajuuskaudella julkaistiin EU:n ulkoista kilpailukykyä vahvistavat suuntaviivat. Tämän Global Europe -strategian viitoittamana on ryhdytty aktiivisesti toimiin unionimaiden yritysten ulkoisen kilpailukyvyn lisäämiseksi ja uusien markkinoiden avaamiseksi. Ulkoasiainministeriö on tässä mukana. Ministeriö osallistuu asioiden käsittelyyn EU-tasolla ja täydentää tätä työtä omalla toiminnallaan ja kahdenvälisillä kontakteilla suomalaisyritysten etujen edistämiseksi.
Tuloksia uudella markkinoillepääsystrategialla
EU uudisti viime kesänä markkinoillepääsystrategiansa. Ongelmien ratkaisua tehostetaan tiivistämällä komission, jäsenmaiden ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä.
Tämä yhteistyö on jo tuottanut tuloksia. Esimerkiksi Kazakstan teki viime vuoden lopulla muutoksia vientitullausvaatimuksiinsa. Venäjä laski syksyllä puimureiden tuontitulleja. Molemmista ratkaisuista koitui rahanarvoista hyötyä suomalaisyrityksille.
Elinkeinoelämällä keskeinen rooli
Markkinoillepääsyesteitä EU:n ulkopuolisissa maissa voivat olla monenlaiset kyseisten maiden harjoittamat kauppaa ja investointeja haittaavat toimenpiteet. Esimerkkejä tällaisista ovat korkeat tullitasot, vaikeat rajamuodollisuudet, puutteellinen tekijänoikeuksien suoja sekä ulkomaisia yrityksiä syrjivät tai kohtuuttomat tuotemääräykset.
Osana markkinoillepääsyn tehostamista on näiden eri markkinoilla olevien sektori- ja tapauskohtaisten ongelmien poistamiseksi perustettu erityistyöryhmiä, jotka kokoontuvat sekä Brysselissä että kohdemaissa. Unionin elinkeinoelämällä on keskeinen rooli tässä työssä, ja yrityksillä on erityisesti eurooppalaisten etujärjestöjensä välityksellä mahdollisuus osallistua työryhmien toimintaan. Elinkeinoelämän intressit ovat luonnollisesti ensisijaiset, kun käsittelyyn tulevia markkinoillepääsyesteitä asetetaan tärkeysjärjestykseen.
Ulkoasiainministeriö auttaa suomalaisia yrityksiä
Ulkoasiainministeriö on aktiivisesti auttanut suomalaisia yrityksiä raivaamaan vientimarkkinoiden markkinoillepääsyesteitä. Tätä toimintaa jatketaan myös kuluvana vuonna.
Kauppaa tai investointeja haittaavista esteistä voi ilmoittaa ulkoasiainministeriölle esimerkiksi täyttämällä sähköisen Ilmoita kaupanesteestä -lomakkeen (linkki artikkelin lisätieto-osassa).
Kaikki ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti. Saatuamme tiedot kaupanesteestä kartoitamme yhdessä yrityksen kanssa ongelmat ja toimintamallit niiden poistamiseksi. Asian luonteesta ja yrityksen toiveista riippuen viemme asian EU:n uudistetun markkinoillepääsykoneiston purtavaksi, käsiteltäväksi asianmukaisissa EU:n sisäisissä työryhmissä tai kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa ja -konsultaatioissa.
Ongelmia voidaan ratkoa sen laadusta riippuen samanaikaisesti tai vaihtoehtoisesti myös Suomen kahdenvälisin toimin ulkoasiainhallinnon edustustoverkon avulla tai valtiovierailujen yhteydessä.
Euroopan komissio avasi joulukuussa niin kutsutun valitusrekisterin (Complaint Register), johon myös suomalaisten yritysten on halutessaan mahdollista ilmoittaa markkinoillepääsyongelmistaan. Päällekkäisen työn välttämiseksi ulkoasiainministeriö toimittaa hoitoonsa tulleet kaupanesteet komission valitusrekisteriin yrityksen niin halutessa.
Ennakoiva yhteistyö yritysten kanssa mahdollistaa parhaat tulokset
Olemassa olevien markkinoillepääsyesteiden poistamisen kanssa yhtä tärkeää on pyrkiä välttämään uusien esteiden syntyä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa voimme puuttua esimerkiksi perusteettomaksi kaupanesteeksi muodostuvaan lainsäädäntöaloitteeseen, sitä paremmat ovat mahdollisuutemme pyrkiä vaikuttamaan kyseessä olevan EU:n ulkopuolisen maan viranomaisiin ja ehkäisemään ongelman syntyminen.
Ulkoasiainhallinto pyrkiikin systemaattisesti seuraamaan eri markkinoiden lainsäädännön kehittymistä ja puuttumaan ajoissa siinä mahdollisesti esiintyviin ongelmakohtiin. Tätä työtä tekevät myös komissio sekä muiden jäsenmaiden edustustot, mikä luonnollisesti lisää tiedonkeruun voimavaroja. Yrityksillä on usein keskeinen asiantuntemus sen varmistamisessa, että erilaisilla määräyksillä ei luoda kauppaa vaikeuttavia tarpeettomia kaupanesteitä, ja siksi ulkoasianministeriö haluaa tiivistää yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa tässä työssä.
Yritysten on mahdollista seurata WTO-maiden markkinoilla tapahtuvia muutoksia tarkkailemalla maiden tekemiä ilmoituksia tuotelainsäädäntömuutoksistaan. Ilmoitukset on mahdollista tilata sähköpostitse maakohtaisesti ja/tai sektorikohtaisesti Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:stä.
Ulkoasianhallinto tulee myös jakamaan näitä ilmoituksia halukkaille yrityksille edustustoverkon kautta. Viranomaisten on mahdollista kommentoida näitä ehdotuksia, jos niillä luodaan tarpeettomia kaupanesteitä, ja UM toivookin saavansa yrityksiltä kommentteja lainsäädäntömuutosten mahdollisista negatiivisista vaikutuksista.
Myös tuonnin sujuminen tärkeää
Vientikaupan sujuvuuden lisäksi myös tuonnin avoimuus on keskeinen kilpailukykyä ja markkinoillepääsyä parantava tekijä. Tuonnin esteisiin puututaan samojen periaatteiden mukaisesti kuin vientikaupan esteisiin. Toiminnan erityinen painopiste on kehitysmaatuonnin helpottaminen.
Ulkoasiainministeriö on sitoutunut toimimaan aktiivisesti markkinoillepääsynesteiden poistamisessa ja on yritysten käytettävissä.
Lisätietoja:
- Ulkoasiainministeriö, Kauppapoliittinen osasto:formin.finland.fi/kauppapolitiikka/vke (avautuu uuteen ikkunaan) - Kaupan ja investointien esteet ja niihin vaikuttaminen, email: tradebarrier@formin.fi, puh. + 358 9 160 55537 tai + 358 9 160 55507.
- Ilmoita kaupanesteistä -lomake: formin.finland.fi/kaupanesteilmoitus(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) jolla viennin ja tuonnin kaupanesteet voi saattaa ulkoasianministeriön hoidettavaksi ehdottoman luottamuksellisesti.
- EU:n markkinoillepääsytietokanta, joka sisältää tietoa EU:n ulkopuolisten maiden kaupanesteistä, mukaan lukien mahdollisuuden saattaa kaupanesteitä komission tietoon Complaint Registerin kautta. Sivuilta löytyvät myös lukuisten EU:n ulkopuolisten maiden sovelletut tullitasot ja vientiasiakirjavaatimukset: madb.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
- Ilmoitukset WTO-maiden tuotelainsäädännön muutoksista voi tilata Suomen standardisoimisliitto SFS ry:stä www.sfs.fi/wto/ehd_sahkoposti/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)