Keski-Aasiassa kiinnostusta suomalaiseen osaamiseen
Kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari luotsasi laajan valtuuskunnan vierailua Uzbekistaniin ja Kazakstaniin 21. - 24. helmikuuta. Team Finland -vierailu toteutettiin yhteistyössä Keski-Aasian markkinoille keskittyvän suomalaisen kauppakamarin EastCham Finlandin kanssa. Nousevissa talouksissa on kiinnostusta muun muassa suomalaista koulutus- sekä energia- ja ympäristöosaamista kohtaan.
Uzbekistaniin suuntautunut vierailu 21. - 23. helmikuuta ei rajoittunut vain pääkaupunki Tashkentiin, vaan 40-henkinen valtuuskunta matkasi ympäröivään maakuntaan tutustumaan Almalykin kuparikaivokseen ja metallurgiseen kombinaattiin. Suomalaista osaamista on jo käytetty kaivostoiminnan kehittämiseen kestävällä tavalla. Nyt tarjottiin osaamista muun muassa toiminnan digitalisaatioon ja jätevesien puhdistamiseen.
Päätapahtumana Uzbekistanissa toimi maiden hallitusten välisen talouskomission järjestäminen läsnäkokouksena ensi kertaa sitten vuoden 2002. Tilaisuuteen osallistui uzbekistanilaisten valtionhallinnon ja valtionyhtiöiden edustajia. Suomalaiset yritykset esittelivät omaa osaamistaan.
”Edellisestä korkean tason suomalaisvierailusta Uzbekistaniin oli kulunut jo vuosikymmeniä. Maassa viime vuosina toteutettujen myönteisten poliittisten uudistusten sekä yhteiskunnan avautumisen tukemiseksi, vierailu maahan oli aiheellinen. Suomelle on tärkeää tukea Uzbekistanin kehitystä kestävään ja demokraattiseen suuntaan”, kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Skinnari toteaa.
Suomalaisten ministeriöiden ja virastojen edustajat pohjustivat Uzbekistanin kanssa tehtävää yhteistyötä muun muassa oikeusvaltiota, ympäristöä ja koulutusta koskevissa hankkeissa. Suomen opetushallitus sopi yhteistyöstä varhaiskasvatuksesta ja peruskouluista vastaavan ministeriön kanssa. Vierailun aikana Karelia-ammattikorkeakoulu sopi yhteistyöstä yksityisen Nordic International Universityn kanssa.
Talouskomission kokouksen yhteydessä allekirjoitettiin Suomen tukisopimus Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin rahastoon, joka tähtää kestävän talouskasvua tukevien investointien edistämiseen Keski-Aasiassa. Suomen valtuuskuntaa isännöi Uzbekistanin investointi-, teollisuus, ja kauppaministeri Laziz Kudratov.
”Kazakstanissa ja Uzbekistanissa on nyt uudenlaista dynamiikkaa, mutta valtiolla on yhä laaja rooli maiden taloudessa. Viennin ja kansainvälistymisen edistämisellä on yhä keskeinen rooli ovien avaamisessa”, arvioi matkalle osallistunut EastCham Finlandin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen. EastCham Finland toimi Team Finland -vierailun yhteistyökumppanina ja vastasi yritysdelegaation järjestelyistä.
Kazakstanissa ministeri Skinnari tapasi laajasti maan valtiojohtoa, mukaan lukien presidentti Kassym-Jomart Tokajevin sekä pääministeri Alikhan Smailovin. Yritysvaltuuskunta osallistui keskusteluihin ekologia- ja luonnonvaraministeri Zulfiya Suleimenova sekä muun muassa energiaministeri Bolat Akchulakov kanssa. Kazakstanin talouselämän keskeisten yritysten edustajia tavattiin Suomen suurlähetystön ja Business Finlandin järjestämän pyöreän pöydän keskustelun äärellä. Kaikissa keskusteluissa korostuivat suomalainen energia- ja ympäristöosaaminen.
”Toin keskusteluissa esille yhteistyön vihreän ja digitaalisen siirtymän toteuttamiseksi, jotta meillä olisi yhteinen visio kohti 2030-lukua. Samalla toin esiin tarvetta monipuolistaa yhteyksiä Keski-Aasian Euroopan välillä lisäämällä Trans-Kaspian reitin käyttöä. EU on Kazakstanille luotettava kumppani”, ministeri Skinnari summaa.
Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan vuosipäivä, 24. helmikuuta, osui vierailun ajalle. Ministeri Skinnari osallistui Astanassa yhdessä EU-maiden suurlähettiläiden kanssa lipunnostoon Ukrainan Astanan suurlähetystöllä. Suomen johdonmukaisena viestinä Keski-Aasian valtioille on tarve estää alueen markkinoiden väärinkäyttöä Venäjälle asetettujen pakotteiden kiertämiseksi.
Ministeri Skinnari julkisti vierailunsa yhteydessä Suomen Astanan suurlähetystössä toimivan uuden alueellisen viisumi- ja oleskelulupakeskuksen, joka auttaa palvelemaan keskiaasialaisia asiakkaita lähempänä heidän omia maitaan.