Keniassa ei vielä sopua hallituksesta

Kenian hyvin alkanut jälleenrakennustyö ja hallinnon uudistaminen koki kolauksen tiistaina, kun presidentti Mwai Kibakin ja pääministeri Raila Odingan tapaaminen ei johtanut hallituksen nimeämiseen. Uusien neuvottelujen ajankohdasta ei ole tietoa.

Vallanjaosta Mwai Kibakin ja Raila Odingan välillä sovittiin jo 28. helmikuuta. Viime viikolla presidentti Kibaki allekirjoitti parlamentin hyväksymät lakiehdotukset, jotka mahdollistavat pääministerin valinnan ja koalitiohallituksen muodostamisen.

Sisäisten pakolaisten asema on vaikea ja monille paluu kotipaikkakunnille on mahdotonta. Kuva: Sirkku Hellstén. Sisäisten pakolaisten asema on vaikea ja monille paluu kotipaikkakunnille on mahdotonta. Kuva: Sirkku Hellstén.

Hallituspaikkojen jakaminen PNU:n ja ODM:n kesken on nyt umpikujassa ja kiistan osapuolet syyttävät tilanteesta toisiaan. Molemmat puolueet haluavat haltuunsa keskeisimmät sekä rahakkaimmat ministeriöt. Kilpailu ministerinpaikoista on kovaa erityisesti Kibakin puolueen PNU:n leirissä.

Kenia on edelleen myös syvästi jakautunut eri heimojen kesken. Ruohonjuuritasolla rauha on palannut maahan vain näennäisesti.  

Kilpailu vallasta jatkuu

Kiistaa on aiheuttanut apulaispääministerin valinta. Pääministeri Odingan ODM-puolue tukee tehtävään Musalia Mudavadia. PNU-puolue ei ole vielä nimennyt omaa ehdokastaan, sillä puoleen sisällä eri etnisten ja alueellisten ryhmien välinen kireä valtataistelu on hajottanut yhteistä rintamaa. Varteen otettavina kandidaatteina on mainittu oikeusministeri Martha Karua, energiaministeri Kiraitu Murungi, sisäisen turvallisuuden ministeri George Saituti ja paikallishallinnon ministeri Uhuru Kenyatta.

Samaan aikaan sovittelutyö kriisin eri osapuolien välillä jatkuu professori Oluymi Adenijin johdolla, joskin toivottua hitaammin. Vaalien epäselvyyksiä tutkiva arviointikomissio aloitti työnsä suunnitelmien mukaan 15. maaliskuuta. Muita sovittuja komissioita valmistellaan parhaillaan. Presidentti Kibaki on pyytänyt kansainvälisen yhteisön taloudellista tukea jälleenrakennuksen eri aloitteille. Avunantajia askarruttaa se, miten pyydetyt varat ja meneillään olevat apuohjelmat yhdistetään ja koordinoidaan.

Levottomuuksia ruohonjuuritasolla

Levottomuudet ovat Keniassa pääosin tyyntyneet, mutta Mt. Elgonin ja Laikipian alueilla on edelleen rauhatonta. Mt. Elgonin alueella sotilaallinen väliintulo jatkuu. Sotilaat ovat surmanneet alueella yli 400 henkilöä kahden vuoden aikana. Yleisö ja ihmisoikeusjärjestöt ovatkin toistuvasti kritisoineet ylimitoitettuja sotilastoimia. Viranomaiset ovat myös vaikeuttaneet tapahtumista raportoivien toimittajien työtä, esimerkiksi takavarikoimalla kuvamateriaalia.  

Myös Laikipiassa väkivaltaisuudet ovat johtaneet moniin kuolonuhreihin. Yhteenottojen on väitetty liittyvän karjavarkauksiin, mutta iskujen tarkoitusperiä epäillään kuitenkin poliittisiksi.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan pakolaisten tilanteesta sekä poliitikkojen todellisista tarkoitusperistä vallanjaon suhteen.

Maan sisäisiä pakolaisia pyritään palauttamaan kotipaikkakunnilleen, mutta prosessi on hidas ja vaikea. "Ruohonjuuritasolla ei ole vielä rauhaa löydetty, vaan eri heimojen edustajat ovat edelleen hyvin epäileväisiä ja aggressiivisia toisiaan kohtaan, minkä vuoksi pakolaisia on vaikea saada palaamaan kotiinsa", toteaa juuri maakuntakierrokselta palannut erityisasiantuntija Sirkku Hellstén Nairobin- suurlähetystöstä.