Kenia vältti vaaliväkivallan ja on nyt uuden edessä

Suomen Nairobin-suurlähettilään Pirkka Tapiolan mukaan Kenia johtaa itäisen Afrikan taloudellista ja alueellista kehitystä. Kenia on nyt uuden edessä historiallisen rauhallisten presidentinvaalien jälkeen.

Suurlähettiläs Pirkka Tapiolan mukaan Kenia luotsaa koko itäisen Afrikan tulevaisuutta. Keniassa suurlähettilästä ilahduttaa kaunis luonto. Kuva: Olga Shumylo-Tapiola

Miten kuvailisit Kenian tämänhetkistä tilannetta?

Kenia on uuden edessä historiallisen rauhallisten presidentinvaalien jälkeen. Vaalitulos oli erittäin tasainen ja hävinnyt osapuoli, veteraanipoliitikko Raila Odinga, vei vaalituloksen korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Huolellisesti perustellussa ratkaisussaan oikeus katsoi, ettei väärinkäytöksiä ollut ja piti vaalituloksen voimassa. Kansalaiset hyväksyivät tuloksen, eikä usein aiemmin Keniaa vaivannutta vaaliväkivaltaa esiintynyt.

Vaaleja voidaan siten pitää maan instituutioiden voittona, mikä kertoo erityisen hyvää Kenian demokratiasta. 

Samanaikaisesti maa on vakavien haasteiden edessä. Kenialaisten arjessa tuntuu nyt voimakas ruoan ja polttoaineen hintojen nousu, mikä on laajalti seurausta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan.

Ankara kuivuus suuressa osassa maata ja ilmastonmuutoksen kielteiset vaikutukset ovat täällä nähtävissä arjessa. Kuivuus on ajanut naapurimaan Somalian nälänhädän partaalle ja koko Afrikan sarven tilanne on ruokaturvan osalta todella haastava.

Venäjä myös käyttää tilannetta hyväkseen ja syyttää virheellisesti länttä ja sen asettamia pakotteita Venäjän itsensä aiheuttamasta globaalista kurjuudesta.

Minkälaista yhteistyötä Suomi tekee Kenian kanssa?

Suomen kehitysyhteistyön painopisteinä Keniassa ovat naisten ja tyttöjen oikeudet ja erityisesti sukupuolittuneen väkivallan torjuminen. Toteutamme naisten oikeuksiin ja aseman vahvistamiseen keskittyvää hanketta YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin kanssa. Meillä on myös hanke sukupuolittuneen väkivallan torjumiseksi Kenian hallinnon kanssa. Hanketta tukee yhteistyö Kenian Punaisen Ristin kanssa maakuntatasolla.

Tuemme YK:n kehitysohjelman UNDP:n kautta myös hallinnon hajauttamiseen keskittyvää hanketta.

Toinen painopisteemme on nuorten taidot ja työllisyys, jonka keskiössä on paikallisen ammattikoulutuksen uudistaminen ja laadukkaan opetuksen tukeminen. Ammatillisessa opetuksessa panostetaan työelämässä vaadittaviin käytännön taitoihin ja ammattipätevyyteen.

Millaisena näet Kenian tulevaisuuden?

Kenia on itäisen Afrikan vahvin demokratia ja talouden veturi. Kenian hallinto on länsimielistä ja markkinataloudella on täällä pitkät perinteet. Maan väestö on nuorta. Nuorisotyöttömyys on korkealla, eikä töitä löydy läheskään kaikille, vaikka maa onkin jo alemman keskitulon maa. Tämä on suuri tulevaisuuden haaste.

Mikä on sykähdyttänyt sinua henkilökohtaisesti Keniassa?

Aloitin diplomaatin urani Itä-Euroopan ja Aasian kysymysten parissa ja toimin pitkään Euroopan unionin suurlähettiläänä, kahdessa tehtävässä näillä alueilla.

Nairobin Suomen suurlähettilään tehtävät ovat olleet kirjaimellisestikin hyppy uudelle mantereelle. Keniassa, mutta myös laajemminkin, on innostanut maan monimuotoisuus.

Toimin myös akkreditoituneena suurlähettiläänä Eritreassa, Seychelleillä, Somaliassa ja Ugandassa. Itäisen Afrikan monimuotoisuus ja luonnon kauneus on yllättänyt positiivisesti.

Mitä voimme oppia kenialaisilta?

Itse olen melko jämpti ja aikatauluista kiinnipitävä ihminen. Ajantajumme on usein melko erilaista. Kenialaiset suhtautuvat moneen asiaan paljon rennommin, rentoa suhtautumista itseen ja muihin. Voisimme varmaan oppia paljon toisiltamme - me tuota rentoutta.


 

Tässä juttusarjassa Suomen suurlähettiläät kertovat kuulumisia maista, jotka ovat Suomen keskeisiä kehitysyhteistyön kumppaneita.

Teksti: Karoliina Romanoff