Kenia sai viimein uuden hallituksen
Kenian uuden hallituksen pääministeri on odotetusti Raila Odinga. Kaikkiaan ministereitä nimitettiin 40, joista naisia on seitsemän. Hallituksen haasteena on mittavien uudistusten läpivieminen, pakolaisten asuttaminen ja turvallisuuden takaaminen.
Kenian presidentti Mwai Kibaki julkisti kauan odotetun hallituksen kokoonpanon sunnuntaina 13. huhtikuuta. Uusi hallitus muodostuu 40 ministeristä ja 52 apulaisministeristä. Ministereistä 20 kuuluu ODM-puolueeseen, 17 PNU-puolueeseen sekä kolme PNU:n koalitiopuolue ODM-Kenyaan.
Kenian avunantajayhteisö ja kansalaisjärjestöt eivät ole tyytyväisiä runsaslukuiseen hallitukseen, koska suuresta ministerien määrästä aiheutuu merkittäviä kustannuksia. Hallituksen kokonaiskustannusten arvioidaan olevan noin 3,52 miljardia euroa vuodessa.
Uusi hallitus vannoi virkavalansa 17. huhtikuuta. Paikalla oli myös kiistassa välittäjänä toiminut Kofi Annan.
Odotettuja nimiä, mutta naisia vähän
Vaikka nimityksissä pyrittiin ottamaan huomioon alueelliset seikat, näyttää ODM perääntyneen monista vaateistaan tärkeimpiä ministerinsalkkuja kohtaan. Pääministeri ei kuitenkaan ollut yllätys, vaan tehtävään nimettiin odotetusti ODM:n Raila Odinga. Varapresidentiksi ja sisäministeriksi valittiin koalitiopuolueen Kalonzo Musyoka. PNU:n Uhuru Kenyattasta tuli varapääministeri sekä kaupasta vastaava ministeri. Toiseksi varapääministeriksi ja paikallishallintoministeriksi nimettiin ODM:n Musalia Mudavadi.
Naisia hallitukseen nimitettiin vain seitsemän, mikä on ministerien kokonaismäärään nähden vähän. Määrä on kuitenkin suurin Kenian historiassa. Nimitetyistä apulaisministereistä kuusi on naisia. Oikeusministerinä jatkaa PNU:n Martha Karua, jolle alunperin povattiin varapääministerin paikkaa. Karuan vastuulla on myös kansallisen sovinnon edistäminen.
Arvailut vuoden 2012 presidentinvaalien ehdokasasettelusta ovat myös käynnistyneet, sillä perustuslaki estää presidentti Kibakia hakeutumasta uudelle kaudelle. Selvää on ainakin se, että kaikki muut valtapuolueiden johtohahmot ovat varmasti mukana taistossa neljän vuoden kuluttua.
Haasteena tasavertaisuus ja uudistukset
Presidentti Kibaki linjasi puheessaan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä. Uuden hallituksen ensisijaisena tavoitteena on maan sisäisten pakolaisten uudelleen asuttaminen sekä turvallisuuden takaaminen. Myös kotiseuduiltaan muuttamaan joutuneiden maanviljelijöiden elinkeinoa aiotaan tukea. Lisäksi uusi hallitus pyrkii luomaan tasa-arvoisia mahdollisuuksia kaikille kenialaisille.
Epävarmaa on se, miten uusi koalitiohallitus pystyy loppujen lopuksi toimimaan. Keniassa ei ole aikaisempaa kokemusta laajasta yhteishallituksesta. Suuri haaste tuleekin olemaan uudistusten läpivieminen, esimerkiksi perustuslakiuudistuksen edistäminen.
Myös virallisen opposition puuttuminen on luonut eriskummallisen tilanteen. Ilman hallituspaikkaa jääneet hallituspuolueiden kansanedustajat aikovat muodostaa opposition ja varjohallituksen. Ryhmä kansanedustajia on jo yrittänyt estää eduskunnan eri komiteoiden nimittämisen, vaikka eduskunnan puhemies ei ole vielä tehnyt muodollista päätöstä opposition edustajista. Ainoa todellinen oppositioon jäänyt puolue on KADDU, jolla on ainoastaan yksi kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja Cyrus Jirongo.