Keijo Ruokoranta jätti valtuuskirjeensä presidentti Arafatille Ramallassa


Ramallan yhteystoimiston johtaja Keijo Ruokoranta luovutti valtuuskirjeensä presidentti Jasser Arafatille 19. marraskuuta Ramallassa järjestetyssä tilaisuudessa. Palestiinalaishallinnon puolelta olivat lisäksi läsnä suunnittelu- ja yhteistyöministeri Nabil Shaath, presidentin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh, presidentin kansliapäällikkö Ahmad Abdul Rahman, presidentin toimiston päällikkö Ramzi Khoyry sekä kansallisvartion päällikkö Haj Ismael Jaber.

Juhlallisuudet olivat varsin niukat. Alkuseremoniat tapahtuivat presidentin päämajan hiekkasäkeillä ympäröidyn sisäänkäynnin edessä, jossa tarkastettiin kunniavartio useiden televisiokameroiden kuvatessa tätä palestiinalaispuolella harvinaista tilaisuutta. Sisätiloissa tapahtuneen valtuuskirjeen juhlallisen luovutuksen jälkeen siirryttiin Arafatin yhdistettyyn karuun kokous- ja toimistotilaan, jossa tarjoutui tilaisuus vaihtaa muutama sana presidentin kanssa.

Presidentti Arafat toi esille suomalaisten ja palestiinalaisten perinteiset hyvät suhteet, useat vierailunsa Suomeen sekä vuonna 1999 tapahtuneet presidentti Martti Ahtisaaren ja silloisen ulkoministerimme Tarja Halosen vierailut Palestiinaan, joita hän muisteli lämmöllä.

Lähi-idän rauhanprosessin osalta Arafat piti tärkeänä "tiekartan" nimellä kulkevan nk. kvartettiryhmän viimeisimmän rauhansuunnitelman viimeistelyä ja toteutuksen pikaista aloittamista. Tässä yhteydessä hän toi esille myös Saudi-Arabian "land for peace" rauhanaloitteen ja sen pohjalta laaditun Arabiliiton Beirutin kokouksessa hyväksytyn deklaraation tärkeyden.

Keskustelussa oli myös esillä Betlehem, joka on Arafatille tärkeä kaupunki. Hän muisteli erityisesti Millenium-juhlallisuuksia, joilloin hänen kutsustaan maailman kirkolliset ja useat muut johtajat kokoontuivat Betlehemiin juhlistamaan tätä rauhalle pyhitettyä kaupunkia. Arafat kertoi antavansa suuren arvon kirkkojen tekemälle rauhantyölle. Hän kertoi olevansa myös halukas aikanaan osallistumaan Suomen rahoittaman Betlehemin kulttuurikeskuksen avajaisiin.

Suomen kehitysyhteistyöstä oli esillä myös Suomen yhteistyö palestiinalaishallinnon opetusministeriön kanssa, jonka tuloksellisuus perustuu ensisijaisesti palestiinalaisten aitoon sitoutumiseen kehittää opetustointaan myös nykyisinä vaikeina aikoina. Presidentti Arafat toi esille ne vaikeat olosuhteet, joissa opetusta pyritään pitämään kuitenkin käynnissä. Tilanne on erityisen vaikea Länsirannan pohjoisosissa, jossa esimerkiksi Nablusissa ja Jeninissä on ollut pitkiäkin katkoja koulujen ja Nablusin yliopiston toiminnassa syyskuussa alkaneen lukuvuoden aikana.