Kauppa ja kehityskysymykset esillä UNCTADin kokouksessa Ghanassa
Tasavallan presidentti Tarja Halonen osallistuu YK:n kauppa- ja kehityskonferenssiin (UNCTAD XII) Ghanan pääkaupungissa Accrassa 20. - 23. huhtikuuta 2008.
Kokouksen pääteemana ovat globalisaation haasteet ja mahdollisuudet kehityksen edistämisessä. Kokoukseen saapuu yli 4 000 osanottajaa, joiden joukossa on hallitusten, kansainvälisten järjestöjen sekä kansalaisjärjestöjen edustajia ympäri maailmaa.
Ensimmäisenä kokouspäivänä presidentti Halonen keskusteli YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin kanssa ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä, kuten Sudanin, Zimbabwen, Kyproksen ja Kosovon tilanteista. Myös UNCTAD-järjestön uudistaminen, YK-reformi sekä maailmanlaajuinen elintarvikkeiden hintojen nousu olivat esillä keskustelussa. Molemmat johtajat totesivat, että ruokakriisin ratkaisemiseen tarvitaan sekä pikaisia avustustoimia että pidemmän tähtäimen tukea elintarvikkeiden tuotannon lisäämiseen. Suomi on tähän mennessä rahoittanut Maailman elintarvikeohjelman WFP:n avustustoimintaa yhteensä 12 miljoonalla eurolla.
Presidentti Halonen osallistuu kokouksessa mm. globalisaation sosiaalista ulottuvuutta ja tasa-arvoa pohtivaan pyöreän pöydän keskusteluun, Afrikan kehitystä käsittelevään paneeliin sekä kansainvälisen naisyrittäjäpalkinnon jakotilaisuuteen. Lisäksi hän pitää pääpuheen UNCTADin roolista kehityskysymyksissä sekä järjestön uudistamisesta.
UNCTADin kokouksen rinnalla Accrassa järjestetään Maailman investointifoorumi (World Investment Forum), jonka korkean tason osuuteen presidentti Halonen on myös kutsuttu.
Presidentti Halonen tapaa kokouksen yhteydessä mm. YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin, Brasilian presidentin Luis Inácio Lula da Silvan sekä useita afrikkalaisia valtionpäämiehiä ja kansainvälisten järjestöjen johtajia.
Presidentti Halonen on toiminut vuosina 2005-2006 UNCTADin "viisaiden ryhmässä", jonka tehtävänä oli etsiä keinoja järjestön toiminnan ja vaikuttavuuden tehostamiseksi. UNCTAD on vuonna 1964 perustettu YK:n alainen pysyvä toimielin, jonka tehtävänä on tutkia ja analysoida sekä käydä keskustelua kansainvälisen kaupan ja kehityksen välisestä suhteesta ja edistää kehitysmaiden integroitumista maailmantalouteen.
(Tasavallan presidentin kanslia)