Irakin ja Afganistanin nuorissa kytee halu edistää rauhaa

Ulkoministeriön viestintäosaston vedolla toteutetaan hankkeita, joissa rohkaistaan nuoria edistämään rauhaa ja sovintoa Irakissa ja Afganistanissa. Vuosittain hankkeissa kerätään satoja hakemuksia nuorilta, jotka ovat kiinnostuneet rauhantyöstä. Vuonna 2019 käynnistetyn Salam-nimeä kantavan hankkeen toteuttaa ulkoministeriölle suunnittelutoimisto Måndag.

Salam-ohjelman aikana nuoret pääsevät tutustumaan erilaisista taustoista, uskonnollisista ryhmistä ja eri kaupungeista lähtöisin oleviin ikätovereihinsa Irakissa. Nuoria yhdistää halu rakentaa rauhaa ja parempaa yhteiskuntaa. Kuva: Tech4Peace
Salam-ohjelman aikana nuoret pääsevät tutustumaan erilaisista taustoista, uskonnollisista ryhmistä ja eri kaupungeista lähtöisin oleviin ikätovereihinsa Irakissa. Nuoria yhdistää halu rakentaa rauhaa ja parempaa yhteiskuntaa. Kuva: Tech4Peace

Hankkeiden aikana nuorille järjestetään useamman päivän kestäviä työpajoja. Työpajoissa opitaan ja keskustellaan viestinnän ja median keinoista rauhanrakennuksessa. Tänä vuonna työpajoissa käsiteltiin muun muassa tarinankerrontaa ja rakentavaa dialogia.

”Nuorella ikäluokalla on kova usko uudenlaisen Irakin rakentamiseen. Vaikka he tulivat eri puolilta maata ja erilaisista taustoista, heitä yhdistä sama näkemys. Heistä muodostui tiivis ryhmä, joka jatkaa työtään ympäri vuoden, yhdessä edellisen vuoden nuorten kanssa”, työpajassa mentorina toiminut ja hankkeen käytännön toteutuksesta vastaava Arto Sivonen Måndagista kertoo.

Ohjelmaan valittiin 12 nuorta miestä ja naista yli 500 hakijan joukosta. Irakin työpaja järjestettiin Erbilissä, jonne osallistujat saapuivat paikalle eri puolilta Irakia. Myös Suomen Bagdadin-suurlähettiläs Matti Lassila pääsi vierailemaan nuorten luona.

”Irakilaiset ovat tottuneet siihen, että suurlähettiläät ja muut merkittävät henkilöt kulkevat turvajoukon ympäröiminä ja yrittävät tehdä itsestään tärkeitä. Nuoret ihmettelivät, kun suurlähettiläs saapui paikalle yksin, keskusteli, kuunteli ja vietti heidän kanssaan aikaa”, Irakin hanketta koordinoiva Mustafa Abdulameer Måndagista kuvailee.

”22-vuotisen elämäni aikana olen todistanut kaksi tuhoisaa sotaa, jotka heijastuivat yhteiskuntaan ja aiheuttivat talouskriisejä, rasismia ja korruptiota. Kuitenkin kun katson minun ikäisiäni nuoria, tiedän, että joku päivä rakennamme uudelleen kotimaamme sellaiseksi, mikä se on joskus ollut”, kertoo Sahar, työpajaan osallistunut irakilainen nainen.

Afganistanissa toiminta keskeytyi syksyllä

Afganistanissa työpaja oli tarkoitus järjestää tuttuun tapaan Kabulissa. Toiminta jouduttiin keskeyttämään syksyllä 2021 Talibanin valtaannousun vuoksi. Afganistanin työpajaa koordinoivan Shakiba Adilin mukaan nuorilla on suuri halu edistää maan rauhankehitystä.

”Saimme Afganistanissa ennätysmäärän, yli 700 hakemusta. Osallistujat odottivat jo innolla työpajan alkamista. Olimme ehtineet valmistella kaiken, osallistujavalinnat, hotellit, kuljetukset, tilat, aikataulut ja niin edelleen, kun kaikki keskeytettiin elokuussa. Toiminnassa tärkeintä on turvallisuus”, Adil Måndagista perustelee.

Tällä hetkellä Afganistanin hankkeelle etsitään vaihtoehtoisia toteutustapoja. Irakissa ohjelma etenee suurimmaksi osaksi alkuperäisen suunnitelman mukaan. Hankkeiden on tarkoitus jatkua vuoteen 2023 saakka.