Irakilaisnuoret kantavat huolta ilmastokriisistä ja syrjäytymisestä
Ilmastokriisi, aseelliset konfliktit, työttömyys, nuoren siirtolaisuus, syrjintä ja syrjäytyminen sekä koulutuksen ja terveydenhuoltojärjestelmän heikkoudet ovat asioita, jotka huolestuttavat irakilaisnuoria. Yhteiskuntien ongelmista ja niiden ratkaisuista keskusteltiin rauhantyötä ja mediavaikuttamista edistävässä työpajassa Erbilissä.
Nuorten ensisijaiseksi huolenaiheeksi nousi ilmastokriisi. Ei vain siksi että työpajan aikana Irak paahtui lähes 50 asteen helteessä, vaan koska ilmastokriisi on vakava ja paheneva ongelma, jolla on lukuisia lieveilmiöitä. Ilmastokriisin lisäksi nuoret kuvasivat videon nuorten syrjäytymisestä.
Työpaja on osa ulkoministeriön vuonna 2019 käynnistettyä Salam-rauhanhanketta. Hankkeella tuetaan muun muassa konfliktinestoa, rauhanvälitystä ja –rakennusta, jotka ovat Suomen ulkopolitiikan yhä vahvistuvia painopisteitä. Työpajojen antia on julkaistu Salam-hankkeen Facebook ja Instagram-tileillä.
Toiveena maa, jossa vallitsee rauha
Globaalien ongelmien ratkaisuiksi nuoret tarjoavat koulutuksen lisäämistä, lainsäädännön uudistamista ja yhteistyötä. Ymmärrys ja luotettava tieto yhteiskuntien ja ihmisten moninaisuudesta, väkivallan ja syrjinnän syistä sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista ovat lähtökohtia ongelmallisten ilmiöiden nujertamiseksi. Työpajaan osallistuneet rakensivat uusia konkreettisia menetelmiä, joilla halutut parannukset ja tavoitteet saavutettaisiin. Nuoret painottivat myös, että heidät tulee ottaa mukaan yhteistyöhön ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Entä millaisia tulevaisuuden toiveita nuorilla on? Toivo paremmasta tulevaisuudesta tulee esiin osallistujien vastauksista:
”Irak on väkivallasta ja konflikteista vapaa maa, jossa vallitsee pysyvä rauha.”
”Yhteiskunta on suvaitsevainen ja kaikki kunnioittavat toisiaan.”
”Vahva ja vauras maa, jossa naiset osallistuvat yhteiskunnan menestykseen.”
”Irak on elävä ja vehreä maa.”
”Maassa ei ole lapsiavioliittoja eikä lapsityövoimaa, vaan jokainen lapsi saa käydä koulua.”
”Työttömyysaste on alhaisimmillaan ja nuorilla on mahdollisuus menestyä.”
Työpajaan haki 1 065 nuorta
Tavoite on, että työpajaan osallistuu joka vuosi myös suomalaisia. Kunniavieraaksi pääsi tällä kertaa Suomen Bagdadin-suurlähetystön lähettilään sijainen Anna Malinen. Malinen kiittää nuoria aktiivisesta ja rohkeasta osallistumisesta.
”Hakijoiden valtavasta määrästä voi jo päätellä, että irakilaisnuorilla on enemmän intoa kuin aitoja mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. On tärkeää, että heitä kuunnellaan”, Malinen muistuttaa.
Tänä vuonna neljättä kertaa järjestettyyn työpajaan valittiin 10 nuorta 1 065 hakemuksen joukosta. Salam-hanketta toteuttaa ulkoministeriölle suunnittelutoimisto Måndag(Linkki toiselle web-sivustolle.). Tärkeä yhteistyökumppani on myös irakilainen nuorisojärjestö Tech4Peeace(Linkki toiselle web-sivustolle.), jonka myötä ohjelma on saanut paikallista ja kansainvälistä sosiaalisen median näkyvyyttä.
Rim Mezian
Linkit
Salam Facebook-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Salam Instagram-tili(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Vuoden 2022 Salam esittelyvideo(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Irakin ja Afganistanin nuorissa kytee halu edistää rauhaa
Nuoret rauhanlähettiläät ratkaisevat konflikteja ja murtavat kostonkierteitä
Ulkoministeriö jatkaa nuorten rauhantyön tukemista Irakissa ja Afganistanissa Salam-hankkeella
Ulkoministeriön Salam-rauhanhanke edistää nuorten mediaosaamista ja verkostoitumista
Ulkoministeriö etsii nuoria rauhanlähettiläitä Irakissa ja Afganistanissa