Innovatiivinen mobiilimaksaja etsii Suomesta kauppakumppaneita

Kaikki maat haluavat nyt osansa Afrikan tarjoamista kaupallisista mahdollisuuksista. Suomen ja Kenian välillä ne ovat jo pitkälti toteutumassa.

Kenia on Itä-Afrikan suurin ja kehittynein talous. Maan keskiluokka kasvaa nopeasti, ja Nairobi on viime vuosina vahvistanut asemiaan liike-elämän alueellisena keskuksena.  Itä-Afrikan kasvava alueellinen kauppa ja kohentuva infrastruktuuri tukevat Kenian lupaavaa talouskasvua. Suomalaisyritysten korkea osaaminen ja teknologia täydentävät hyvin niitä alueita, joilla Kenia haluaa kehittää talouttaan.

Kenialainen 25 yrityksen valtuuskunta selvitti viime viikon Suomen-vierailullaan mahdollisuuksia lisätä maiden välistä kauppaa. Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyö Keniassa  tukee kaupan kehittämistä.

Carole Kariuki istuu kahvilassa
Carole Kariuki johtaa yli 500 000 yrityksen kattojärjestöä.

Kahvia Suomeen, terveysteknologiaa Keniaan

Kenialaisia kiinnostivat Suomessa erityisesti terveysteknologian tuotteet, energiasektori ja tietoteknologia.

”Näen näillä aloilla hyviä yhteistyömahdollisuuksia. Suomi ja Kenia haluavat molemman tiivistää kauppasuhteitaan, ja suomalaisyritysten mahdollisuudet päästä Kenian markkinoille ovat hyvät”, arvioi Kenian yksityissektorin kattojärjestöä KEPSAa johtava Carole Kariuki.

”Kuulin vasta Suomessa, että suomalaiset ovat kahvinjuojina maailman kärkeä. Kenia puolestaan tuottaa maailman parasta kahvia, jota haluamme tuoda Suomeen. Reilun kaupan ruusut tulevat Keniasta, mutta nykyisin Hollannin kautta.  Toiveenamme on tuoda ruusut suoraan Suomeen ilman välikäsiä.”

Kariukin mukaan yrittäjyys istuu vahvasti kenialaisissa, ja pienyrittäjissä on jo ainakin yhtä paljon naisia kuin miehiä.

”Naisena ei aina ole ollut helppoa pärjätä Kenian liike-elämässä, mutta asiat ovat nopeasti muuttumassa parempaan suuntaan. Ainakin naisille on helpompaa edetä liike-elämässä kuin politiikassa”, Carole Kariuki nauraa.

Kenia on tunnettu vilkkaasta innovaatio- ja startup –kulttuuristaan, ja maa on Afrikan edistyneimpiä tietoteknologiassa.  Kenia on mobiilimaksamisen edelläkävijä, ja kenialaiset hyppäsivät M-Pesa mobiilimaksujärjestelmään suoraan käteistaloudesta. Haasteisiin on haettu ratkaisuja innovaatioista.

Itä-Afrikassa talouskasvu luo edellytyksiä kaupalle ja investoinneille, mutta rakenteelliset ja logistiset haasteet ovat talouden kehityksen esteitä. Kuljetuskustannukset ovat Itä-Afrikassa jopa 60–70 prosenttia korkeammat kuin EU-alueella. Suomi tukee TMEA:n (Trade Mark East Africa) toimintaa helpottaakseen alueellista kauppaa.

Frank Matsaert kahvilassa teekupin äärellä
 ”Trade Mark East-Africa edistää kauppaa myös konfliktialueilla”, kertoo toimitusjohtaja Frank Matsaert.

Mobiilitieto auttaa köyhimpiä

”Keniassa matkapuhelinten käyttö on niin yleistä, että myös monilla köyhimmillä kenialaisilla on kännykät. Olemme kehittäneet pienviljelijöille Ishamba-tietopalvelun, jonka avulla viljelijät saavat matkapuhelimalla tarvitsemansa tiedot sääoloista, markkinoista ja viljelymenetelmistä. Näin viljelijät ovat tavoittaneet markkinat oikeaan aikaan ja pystyneet lisäämään tulojaan”, avaa TMEA:n toimintaa toimitusjohtaja Frank  Matsaert.

”Myös Mombasan sataman kehittäminen on jatkunut niin, että yhä isommat laivat pääsevät perille. Raja-alueiden kauppaa on edelleen edistetty Tansanian, Ruandan ja Ugandan rajoilla.”

Konfliktit ovat Matsaertin mukaan myös Afrikan alueellisen kaupan suurimpia esteitä.

”TMEA toimii myös konflikteissa, yritämme rakentaa turvallisia markkina-alueita erityisesti naisille, jotka käyvät paljon kauppaa raja-alueilla. Työ on aloitettu myös Somalimaan raja-alueilla, joilla kaupankäynti on vilkasta. Pohjois-Ugandassa yritämme saada pakolaiset mukaan alueelliseen kauppaan.”

Trade Mark East Africa (TMEA) kehittää alueellisen kaupan toimintaympäristöä itäisessä Afrikassa, vähentää kaupan esteitä ja parantaa tuotteiden kilpailukykyä. TMEA parantaa alueen logistiikkaa mm. kehittämällä satamia ja raja-alueita. Suomi tukee ohjelmaa 9,8 miljoonalla eurolla vuosina 2017-2020.

KEPSA (Kenya Private Sector Alliance) on Kenian yksityissektorin kattojärjestö, johon kuuluu yli 500 000 yritystä. Suomen Nairobin-suurlähetystö tekee tiivistä yhteistyötä järjestön kanssa.

Outi Einola-Head

Kirjoittaja työskentelee ulkoministeriön viestintäosastolla