Hannu Vuori: Kosovo förbereder sig på val i lugn sinnesstämning


Kosovo förbereder sig lugnt, men entusiastiskt inför söndagens parlamentsval, berättade Hannu Vuori på en presskonferens i Helsingfors på onsdagen. Vuori fungerar som ansvarig tjänsteman för hälso- och miljöfrågor inom FNs civiladministration i Kosovo (UNMIK). Även minoritetsgrupper som serber och turkar deltar i kampanjen; det gjorde de inte i förra kommunalvalet.

I det nya parlamentet med 120 mandat har minoriteten reserverats 20 mandat, medan albanska partier tävlar om de övriga platserna. Parlamentet väljer presidenten, som å sin sida presenterar en regeringssonderare för parlamentet. Sonderaren har 60 dagar på sig att bilda en regering.

"Alla väntar med stort intresse vad valen för med sig", sade Vuori. Ingen vågar slå vad om valresultatet, men det är sannolikt att de tre största partierna, Demokratiska förbundet för Kosovo (LDK), Kosovos demokratiska parti (PDK) och Kosovos framtidsförbund (AAK), förblir de största även efter valet.

Vuori påminde om att valet inte innebär att Kosovo skulle bli en självständig stat. LDK-ledaren Ibrahim Rugova har visserligen sagt sig proklamera Kosovo självständigt om hans parti vinner. Andra ledande partier har enligt Vuori varit mycket försiktigare i sina ställningstaganden om självständighet.

Vuori konstaterade att de internationella tjänstemännens ställning efter valen radikalt kommer att förändras. "Jag är rätt säker på att kosovoborna strävar att vill ta över makten", sade Vuori. UNMIK har dock beslutat att inte överlåta alla administration åt kosovoborna. Under FN förblir bl.a rättsväsendet, polisen, budjetfrågorna och flygfältsadministrationen.

Vuori har arbetat inom FNs civiladministration i Kosovo sedan sommaren 1999. Han berättade att FN-apparaten i Kosovo krymper dag för dag. FNs närvaro antas fortsätta ännu i ett eller ett par år. Enligt Vuori som följt med läget på ort och ställe har relationerna mellan serber och albaner lugnat ner sig. De har nog i viss mån blivit bättre, även om etniskt våld fortfarande existerar. När jag åkte till Kosovo, inträffade ett mord per dag och två mordbränder per natt. Nu sker ett mord i veckan och mordbränderha har upphört nästan helt".


YK