Den nya europeiska avdelningen för yttre åtgärder är en stor möjlighet
EU:s nya avdelning för yttre åtgärder, som ska inrättas genom Lissabonfördraget, är en möjlighet både för Europeiska unionen och för Finland. Det ansåg utrikesminister Alexander Stubb vid statsrådets kanslis presskonferens fredagen den 16 maj. Regeringen behandlade vid EU-ministerutskottets sammanträde den europeiska avdelningen för yttre åtgärder, som ska inrättas genom Lissabonfördraget. Avsikten med avdelningen är att stärka Europas roll i den internationella politiken.
Europeiska avdelningen för yttre åtgärder en vän, inte en konkurrent
Stubb ser den nya europeiska avdelningen för yttre åtgärder "mer som en vän än som en konkurrent". Den kommer inte enligt Stubb att inskränka på Finlands eget beskickningssystem, utan utgör ett slags komplement. Det europeiska representationsnätet kommer att omfatta omkring 1 000 personer i Bryssel och cirka 1 500 personer vid representationer i olika länder. Stubb ser samtidigt EU:s avdelning för yttre åtgärder som en stor möjlighet för finländska tjänstemän, då arbetsfältet kommer att vara mycket omfattande och intressant.
Den europeiska avdelningen för yttre åtgärder kommer att ledas av en person som i Lissabonfördraget kallas "hög representant och vice ordförande i kommissionen", eller i praktiken EU:s egen utrikesminister. EU:s utrikesminister kan dock antagligen först väljas efter Europaparlamentsvalet nästa år eftersom valet av utrikesminister kommer att återspegla valresultaten.
Budgeten ännu öppen
Budgeten för den europeiska avdelningen för yttre åtgärder är ännu inte fastslagen. Det är också oklart hur det nya systemet ska finansieras. EU:s utrikes- och säkerhetspolitik kräver enligt Stubb en större budget om unionen vill bli tagen på allvar också som utrikes- och säkerhetspolitisk aktör. EU:s utrikesministrar ska enligt preliminära planer diskutera avdelningens budget vid ett informellt möte som sannolikt äger rum i Paris i juli.
Stubb anser att inställningen till den nya europeiska avdelningen för yttre åtgärder ska vara positiv och att vi därför kan undra: "Varför har ingen tänkt på det tidigare?". I medlemsländerna inser vi att det är viktigt att förena resurser, för "när EU talar med en röst, då hörs vår röst."
Vahva ulkosuhdehallinto: edellytys vaikutusvaltaiselle EU:lle maailmassa (PDF 31 kb)