EU:s och Medelhavsländernas utrikesministrar enades om Tammerforsslutsatser

En del av deltagarna vid familjeporträttet. Den åttonde utrikesministerkonferensen mellan EU och Medelhavsländerna sammanförde representanter för nästan 40 stater och den palestinska myndigheten till två dagar av fruktbara diskussioner i Tammerfors den 27-28 november. Mötet kulminerade i antagandet av Tammerforsslutsatserna, vilket utrikesminister Erkki Tuomioja beskrev som en avsevärd bedrift. "Endast en gång förut har utrikesministrarna lyckats enas om slutsatser", sade Tuomioja vid en presskonferens den 28 november.

Slutsatserna från Tammerfors innefattar en överenskommen text om Mellanöstern. "Vi hade mycket goda och konstruktiva diskussioner om fredsprocessen i Mellanöstern, med alla parter vid samma bord. Stämningen var positiv och parterna visade engagemang, vilket nu skall omsättas i praktiken", sade Tuomioja. EU:s höge representant för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken Javier Solana var i synnerhet nöjd med situationen efter eldupphöret i Gaza den 26 november.

Även om Mellanöstern dominerade mediebevakningen av konferensen tror minister Tuomioja att den största behållningen av tvådagarsmötet var uppkomsten av en mängd nya idéer och förslag som skall främja Europa-Medelhavssamarbetet i många frågor.

Vid plenarsammanträdet behandlade ministrarna en hel rad ämnen, bland annat bekämpningen av illegal invandring. "Vi måste fokusera på orsakerna till den illegala invandringen och dessutom klargöra förutsättningarna för laglig invandring", sade Tuomioja.

I mötet deltog, utöver utrikesministrarna, Solana och kommissionären med ansvar för yttre förbindelser Benita Ferrero-Waldner, även EU:s särskilda representant för fredsprocessen i Mellanöstern Marc Otte, Arabförbundets generalsekreterare Amr Moussa och representanter för andra institutioner såsom Europaparlamentet, Europeiska investeringsbanken och Anna Lindh-stiftelsen.

Partnerskapet Europa-Medelhavet är ett allt viktigare forum för samarbete, dialog och samhörighet mellan EU och Medelhavsländerna. Utrikesministerkonferensen är Barcelonaprocessens viktigaste institution och den utvärderar processens verksamhet som helhet.

Slutsatserna från Tammerfors (på engelska)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Deltagarlista (avautuu uuteen ikkunaan)

Sammanfattning av konferensens resultat(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Bakgrundsfakta om Europa-Medelhavssamarbetet(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)