EU on asettanut pakotteita vastauksena Aleksei Navalnyin kuolemaan vankeudessa
Euroopan unioni asetti 27. toukokuuta 2024 uusia pakotteita oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tapaukseen liittyen ja perusti uuden Venäjän sisäistä tilannetta koskevan pakotejärjestelmän. Navalnyi kuoli vankeudessa Venäjällä 16. helmikuuta 2024. EU-jäsenmaiden yhteinen viesti on, että Venäjä on vastuussa Navalnyin kuolemasta.
Euroopan unioni päätti 27. toukokuuta 2024 perustaa uuden, Venäjän sisäistä tilannetta koskevan pakotejärjestelmän. Järjestelmän avulla EU voi asettaa pakotteita venäläisille henkilöille ja yhteisöille, joiden katsotaan syyllistyneen vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin Venäjällä. Uuden pakotejärjestelmän avulla voidaan asettaa pakotteita myös tahoille, joiden katsotaan syyllistyneen kansalaisyhteiskuntaa ja demokraattista oppositiota vastaan kohdistettuihin tukahduttamistoimiin Venäjällä tai toimenpiteisiin, jotka vakavasti uhkaavat demokratiaa ja oikeusvaltiota Venäjällä.
Nyt listattavat henkilöt ovat Venäjän oikeusjärjestelmässä toimivia tuomareita ja syyttäjiä, jotka ovat olleet osallisina vankilassa kuolleen venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tapauksessa. Navalnyi kuoli 16. helmikuuta 2024 vankeudessa Venäjällä. Venäjä on vastuussa Navalnyin kuolemasta. EU on aiemmin listannut jo useita tapaukseen liittyviä toimijoita EU:n ihmisoikeusloukkauksia ja -rikkomuksia koskevaan maailmanlaajuiseen pakotejärjestelmään.
Uuden pakotejärjestelmän puitteissa luonnollisiin henkilöihin voidaan kohdistaa maahantulo- ja kauttakulkukielto EU:n alueella. Tämän lisäksi sekä henkilöiden että yhteisöjen varat ja taloudelliset resurssit voidaan jäädyttää. Lisäksi kyseisten tahojen saataville tai hyödynnettäväksi ei saa suoraan tai välillisesti asettaa varoja tai taloudellisia resursseja. Tukahduttamistoimiin ja kansalaisten valvontaan käytettävien teknologioiden ja ohjelmistojen vienti Venäjälle kielletään.
Venäjän kansalaisyhteiskunnan tila on muuttunut entistä synkemmäksi Venäjän käynnistettyä laittoman hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan. Poliittisten vankien lukumäärä kasvaa, tuomiot pitenevät ja vankeja kohdellaan huonosti. Kovilla tuomioilla pyritään hiljentämään kritiikki presidentti Putinia ja sotaa kohtaan.
Lisätietoja
- Pia Sarivaara, tiiminvetäjä, pakotetiimi, oikeuspalvelu, ulkoministeriö, puh. +358 295 350 660
- Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.