EU:n ulkoministerit hahmottelivat Afganistanin tulevaisuutta

EU:n ulkoministerit hyväksyivät keskiviikkona 17. lokakuuta yleisten asiain neuvostossa Luxemburgissa päätelmät, jotka ilmaisevat jälleen tuen Yhdysvaltain toimille Afganistanissa.

Ministereiden hyväksymässä deklaraatiossa kuvataan EU:n toimia terrorismin vastaisessa taistelussa ja roolia Afganistanin tulevaisuuden rakentamiseksa sekä EU:n suhteita alueen maihin kuten Pakistaniin. YK:lle suunnitellaan keskeistä roolia.

Ratkaisuun ei sen sijaan päästy EU:n ja Pakistanin välisestä kauppasopimuksesta. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasin mukaan Ruotsi ei halunnut allekirjoittaa sopimusta tässä vaiheessa. EU-maissa on arveltu heränneen epäilyjä Yhdysvaltain pommitusten jatkamisesta Afganistanissa, mutta kokouslähteiden mukaan ainakaan ulkoministerit eivät sellaista ilmaisseet. Ruotsin Anna Lindh tosin pahoitteli siviiliuhreja, mutta hänen mukaansa EU kannattaa kampanjaa kokonaisuutena. "Emme voi tuomita asioita yksittäisten tapahtumien takia", Lindh sanoi kysyttäessä Yhdysvaltain iskusta Punaisen Ristin varastoon.

Tuomiojan mukaan tilanne on siviiliuhrien takia kokonaisuutena huolestuttava. "Lähtökohtana on ollut, että toimien tulee olla kohdennettuja ja siviiliuhreja pitää välttää. On kuitenkin ollut tiedossa, että operaatiossa tätä tuskin kokonaan voidaan välttää", Tuomioja sanoi.

Useat Euroopan unionin ulkoministerit ovat tyytymättömiä puheenjohtajamaa Belgian tapaan valmistella huippukokouksia. Erimielisyys ilmeni keskiviikkona vain kaksi päivää ennen Gentin EU-huippukokousta. Useat ministerit katsovat, että heidät on sivuutettu päätösten ja huippukokousten valmistelusta. Pääministeri Guy Verhofstadt ei ole kutsunut ministereitä lainkaan Gentiin, mikä on herättänyt ministereissä tyytymättömyyttä.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan menettely on poikkeuksellista. Ulkoministerit kävivät Tuomiojan mukaan perusteellisen keskustelun huippukokousten valmistelusta. "Valmistelussa täytyy noudattaa normaaleja institutionaalisia kaavoja. Siten kaikki pysyvät mukana ja saavat saman tiedon oikeaan aikaan. Sitten niitä voidaan käsitellä kansallisesti", Tuomioja sanoi Luxemburgissa. Asiat pitäisi Tuomiojan mukaan valmistella riittävän ajoissa. "Asiat on käytävä läpi etukäteen siten, että huippukokouksiin ei mennä tyhjän päällä ja tulla yllätetyiksi", hän sanoi. (STT)









EU
YK
kriisinhallinta