EU:n kauppaministerit valmistautuvat Maailman kauppajärjestön ministerikokoukseen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuu EU:n kauppaministerien epäviralliseen kokoukseen Brysselissä 22.–23. tammikuuta. Tärkeimpänä aiheena kokouksessa on valmistautuminen Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokoukseen. Ministerit keskustelevat aiheesta myös WTO:n pääjohtajan kanssa. Lisäksi ministerit käsittelevät kauppapolitiikan panosta EU:n vaurauteen ja kriisinsietokykyyn. Kokouksen ohjelmassa on myös tapaaminen Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan puheenjohtajan kanssa.

Ulkoasiainneuvosto

EU:n kauppaministerit keskustelevat valmistautumisesta Maailman kauppajärjestön WTO:n seuraavaan ministerikokoukseen. WTO:n 13. ministerikokous järjestetään Abu Dhabissa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa 26.–29. helmikuuta. 

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion mukaan Suomelle ja koko EU:lle tärkein tavoite tulevassa ministerikokouksessa on järjestön riitojenratkaisujärjestelmän toimintakyvyn palauttaminen.

”Yrityksemme tarvitsevat ennakoitavuutta. Toimiva riitojenratkaisujärjestelmä on välttämätön, jotta voimme varmistaa sen, että kansainvälisen kaupan yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan”, ministeri Tavio sanoo.

Abu Dhabin ministerikokouksessa kaksi uutta maata, Komorit ja Itä-Timor, on määrä hyväksyä WTO:n jäseniksi. Järjestön jäsenmäärä nousee uusien jäsenten myötä 166:een.

”Uusien maiden halu liittyä WTO:n jäseniksi on osoitus maailmanjärjestön vetovoimasta. Samalla maantieteellisen kattavuuden laajeneminen vahvistaa WTO:ta järjestönä”, Tavio arvioi. 

Kauppaministerit vaihtavat näkemyksiä WTO:n ministerikokouksen tavoitteista myös järjestön pääjohtajan Ngozi Okonjo-Iwealan kanssa illallisella.

EU:n avointa strategista autonomiaa käsitellään kokouksessa kauppapolitiikan näkökulmasta. Ministerit keskustelevat kauppapolitiikan panoksesta EU:n vaurauteen ja kriisinsietokykyyn. Tavio pitää tärkeänä, että käynnissä olevat EU:n kauppasopimusneuvottelut saadaan vietyä päätökseen.

”EU:n pitää tehdä aktiivista kauppapolitiikkaa, joka avaa yrityksillemme uusia vientimarkkinoita ja tukee tuotantolähteiden monipuolistamista. Näin voimme vahvistaa kilpailukykyämme ja kriisinsietokykyämme sekä vähentää kriittisiä riippuvuuksiamme”, Tavio sanoo.

Lounaalla kauppaministerit keskustelevat Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan puheenjohtajan Bernd Langen kanssa.
 

Lisätietoja

  • Reetta Härönoja, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin diplomaattiavustaja, puh. 0295 350 740 
  • Tuomas Tapio, osastopäällikkö, puh. 0295 350 918
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi