Kö till vallokalen när förhandsröstningen inleddes i Stockholm

Valförrättarna i Stockholm Dan Ekholm, Eila Kaltiokumpu och Birgitta Kivinen hade en hektisk dag. Det blev en livlig start på förhandsröstningen i Stockholm onsdagen den 7 mars. Redan innan vallokalen öppnade stod väljare utanför ambassaden och väntade på att få komma in och rösta. När dörrarna öppnades vid middagstid bildades en kö från ambassadens huvudentré ända till anmälningsdisken. Under den första timmen röstade 111 finska medborgare.

Antalet röstberättigade i Sverige är totalt 99 128. Valdeltagandet tros ändå inte nå 10-procentsstrecket, vilket innebär att endast drygt 2 000 personer i Stockholm kommer att rösta i riksdagens 100-årsjubileumsval. För fyra år sedan var valdeltagandet i Sverige 7,9 procent. Då röstade 2 386 personer i Stockholm och 7 886 totalt i Sverige.

Röstberättigade i Sverige kan förhandsrösta på 34 orter. Förutom på ambassaden i Stockholm kan man avlägga sin röst på konsulatet i Göteborg, tre honorärkonsulat och 29 finska föreningar.

Också i Estland gick finländarna flitigt till valurnorna. Då Finlands ambassad i Tallinn öppnade sina dörrar för väljarna anlände flera finländare som bor i eller besöker landet. Väljarna förväntas rösta flitigt ända till lördagen den 10 mars då förhandsröstningen avslutas utomlands.

I det förra riksdagsvalet röstade 379 finländare i Estland. Enligt Befolkningsregistercentralen bor 851 röstberättigade finska medborgare permanent i landet. Totalt bor uppskattningsvis 2 000 finländare i Estland.

Anna-Maria och Kalevi Lehikoinen var de första som röstade i Tokyo. Valförrättare var ministerrådet Anu Saarela. I Tokyo på andra sidan jordklotet kom rentav 24 personer till ambassaden för att rösta under den första valdagen. De första väljarna var Anna-Maria och Kalevi Lehikoinen, som var glada över att också de som bor utomlands har en möjlighet att rösta.

Merparten av väljarna var personer som bor permanent i Tokyo, men bland besökarna återfanns under dagens lopp också några resenärer.

I det förra riksdagsvalet för fyra år sedan bidrog Japan med 94 röster, 71 i Tokyo och 23 i Osaka. Det största intresset väckte den andra omgången i presidentvalet i fjol, då mer än 140 personer röstade i Japan. Det är mer än hälften av antalet röstberättigade som bor i Japan.

Riksdagsvalet har traditionellt intresserat finländska väljare i utlandet mer än andra val. I riksdagsvalet 2003 röstade totalt 26 750 personer utomlands.

I år pågår förhandsröstningen utomlands den 7-10 mars, men tiden varierar mellan vallokaler i olika länder. Det går att rösta i 234 vallokaler i 87 länder.

Mer information