Elisabeth Rehn: En ole käytettävissä Steinerin seuraajaksi

(STT)

Parhaillaan Kosovossa vieraileva suomalaisdiplomaatti Elisabeth Rehn painotti maakunnan pääkaupungissa Pristinassa antamassaan haastattelussa, ettei hän ole käytettävissä YK-hallinnon johtajan Michael Steinerin seuraajaksi.

- Sekä serbit että albaanit ovat sanoneet, että minun valintani olisi onnistunut ratkaisu, mutta tämän tason nimitykset eivät tapahdu sillä tavalla, Rehn selvitti.

Saksalainen Steiner toimi reilun vuoden YK:n korkeimpana virkamiehenä Kosovossa ja raportoi suoraan pääsihteeri Kofi Annanille. Rehn hoiti vastaavaa virkaa Bosniassa 1998-99.

Rehnin mukaan ensimmäiset spekulaatiot hänen nimestään tulivat esiin jo nelisen kuukautta sitten.

- Kuukausi sitten ilmoitin ulkoministeriön Länsi-Balkanin yksikön päällikölle Juhani Väänäselle, etten ole valmis lähtemään Kosovoon.

- Syitä kantaani löytyy kaksi. Toisaalta en halua pettää nykyistä työnantajaani ja toisaalta en halua enää asua pois Kirkkonummen Hilassa sijaitsevasta kodistani, painotti Rehn.

Elisabeth Rehn on toiminut viimeiset kaksi kuukautta EU:n, Etyjin ja YK:n yhdessä perustaman Kaakkois-Euroopan vakaussopimuksen demokratia- ja ihmisoikeustyöryhmän puheenjohtajana.

Rehn saapui tällä kertaa Balkanille nimenomaan nykyisen työnantajansa tehtävissä.

- Kyseessä on Kosovoon, Albaniaan ja Makedoniaan suuntautuva arviointimatka, jonka aikana tärkeimmät tarkkailun alla olevat asiat ovat rajojen yli tapahtuva liikenne, paikallisen demokratian kehittyminen, media ja sukupuolten välinen tasa-arvo, hän tiivisti.

Kosovossa Rehn tapaa mm. keskisen monikansallisen Nato-prikaatin komentajan, suomalaisen prikaatikenraali Paavo Kiljusen, presidentti Ibrahim Rugovan, pääministeri Bajram Rexhepin ja YK-hallintoa väliaikaisesti johtavan Charles Brayshawin. Lisäksi ohjelmaan kuuluu tapaamisia eri kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa.


Ilmapiiri muuttunut


- Keskustelut paikallisten johtajien kanssa olivat ilmapiiriltään ja äänensävyiltään täysin erilaisia kuin edellisellä Kosovon vierailullani. Ennen on vain syytelty ja maristu, mutta nyt linja oli jo hyvin positiivinen ja asiallinen.

- Toivon mukaan tilanne alkaa viimeinkin stabilisoitua, Rehn selvitti.

Elisabeth Rehnin mukaan yksi Michael Steinerin seuraajan ensimmäisistä tehtävistä Kosovossa tulee olemaan selkeän aikataulun luominen Pristinan ja Belgradin väliselle keskustelulle.

- Ilman selkeitä virstanpylväitä kansalaisten hillitsemisessä saattaa olla vaikeuksia, hän mietti.

Kosovon tulevaisuutta Rehn kuvaili varovaisin sanoin.

- En uskalla tässä roolissani sanoa, että Kosovo tulee saamaan ilman muuta itsenäisyyden, mutta siihen suuntaan ollaan jollain lailla kuitenkin menossa.

- Joka tapauksessa kehitysprosessin täytyy edetä niin, että se on kaikkien osapuolten mieleen, Rehn painotti.

STT-ASKO TANHUANPÄÄ

Pristina, 11. 7. UlkomaatETYJ
YK
kansainvälinen oikeus
kriisinhallinta