Brittiske utrikesministern beskrev samtal med Kanerva som ett "möte mellan bundsförvanter"
Storbritanniens utrikesminister David Miliband tackade på onsdagen sin värd, utrikesminister Ilkka Kanerva för inbjudan och konstaterade vid en presskonferens att samtalen varit som ett möte mellan bundsförvanter. "Vi har många gemensamma intressen med Finland", sade Miliband och började sin uppräkning med EU:s förbindelser med Ryssland, som också står högt på den nuvarande finländska regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska agenda.
Ryssland är enligt Miliband en mycket betydande partner för Europa, och det är viktigt att finna nya samarbetsformer i synnerhet efter det aktuella maktskiftet i Ryssland. Samarbete i frågor som rör klimatförändring och säkerhet ansåg Miliband att utgör en särskild utmaning.
Storbritannien ser Finland även som en global partner, som i likhet med britterna åtagit sig att möta globala utmaningar såsom klimatförändring och migration och frågor inom EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. Båda staterna stöder enligt Miliband multilateral verksamhet, och som ett exempel nämnde han Finlands aktiva medverkan i att utveckla samarbetet mellan EU och Nato. Också försvars- och säkerhetssamarbetet mellan Finland, Sverige och Norge stöder enligt honom samma multilateralism och bidrar till att utveckla samarbetet.
Europeiska unionen står inte enbart inför interna utmaningar, utan medlemsländerna utsätts för nya hot utifrån. Därför har också Finland och Storbritannien åtagit sig att bistå länder såsom Kosovo och Afghanistan såväl ekonomiskt som militärt. Storbritannien och Finland var bland de första som erkände Kosovos självständighet.
Miliband ville inte lägga fram någon tidtabell för den brittiska närvaron i Afghanistan då han ombads bekräfta morgonens nyhet enligt vilken Storbritannien skulle vara på väg att minska sina styrkor. Miliband betonade att Afghanistan behöver internationell närvaro och ekonomiskt stöd både för att öka säkerheten och för att trygga samhällelig utveckling. Ingen vill väl föreslå att vi ska sluta stödja ett land som ligger på 174:e plats i den ekonomiska världsstatistiken, sade Miliband.
Vi strävar inte efter att göra Afghanistan till en ny koloni, utan efter att stödja stabiliteten i landet så att afghanerna själva ska kunna skydda sitt land och försvara sina demokratiska och mänskliga rättigheter, sade Miliband. Han påpekade att det i Afghanistan ännu för ett par år sedan fanns 2,5 miljoner flickor som inte fick gå i skola, och att landet redan i dag har en säkerhetsstyrka på 49 000 personer, medan den för ett par år sedan knappt existerade.
Webbutsändning av presskonferensen
Storbritanniens utrikesminister David Miliband besöker Finland